Ai plătit amenda? Aşteaptă plicul de la administraţia financiară

Ce se întâmplă când vrei să fii un contribuabil model? Te loveşti de birocraţie şi îţi vine să îţi iei câmpii. Iată ce mi s-a întâmplat mie recent la administraţia financiară.

Ai plătit amenda? Aşteaptă plicul de la administraţia financiară Ai plătit amenda? Aşteaptă plicul de la administraţia financiară

La fel ca majoritatea românilor ocupaţi cu jobul, nu cu tăiatul de frunză la câini, am lăsat şi eu depunerea declaraţiilor de venit pentru ultimele zile. Totuşi, fiind destul de responsabil, am reuşit să ajung la administraţia financiară să-mi depun hârţoagele - şi pot să mă laud că am fost al doilea la coadă, deci am scăpat foarte repede.

Dar subiectul de azi se referă la cu totul altceva: înregistrarea amenzilor de circulaţie la administraţia financiară. Care, cel puţin pentru moment, rămâne un fel de nebuloasă pentru administraţia locală, iar contribuabilul poate foarte uşor să o cam ia razna.

Mai întâi, să fac o mică incursiune în trecutul recent. Adică la începutul anului, când m-am trezit cu o somaţie din partea administraţiei financiare din sectorul în care sunt domiciliat. Un plic în care mi se cerea să-mi plătesc repejor amenzile de circulaţie restante, altfel urmează să mă ard cu nişte penalizări babane.

Asta în condiţiile în care, la fel ca 99% dintre cei păţiţi, prefer să plătesc jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore, pentru a face o economie la buzunar. Ceea ce însemna, de fapt, că amenzile pentru care eram somat erau plătite de mult. Adică de prin 2008 şi 2009!

"Au ieşit câinii la vânătoare de bani" mi-am zis în barbă şi am dat o raită pe la adminstraţia financiară, să văd despre ce amenzi o fi vorba, că nu am o memorie perfectă, care să reţină detaliile tuturor acestor evenimente. După care am purces spre casă, pe care am început să o răscolesc în căutarea acelor foi - după câţiva ani, în care am trecut printr-o renovare şi câteva reamenajări de mobilier, vă daţi seama că am avut câteva ore... intense.

Le-am găsit, le-am dus la administraţia financiară şi, ce e mai important, am băgat la tărtăcuţă ca, pe viitor, să merg cât mai repede cu amenda la administraţia financiară, să nu mă mai trezesc cu somaţii. Ceea ce am şi făcut cu ocazia vizitei recente, pentru depunerea declaraţiilor.

Astfel, înarmat cu răbdare şi copiile recentei amenzi de viteză, m-am înfiinţat în faţa doamnei de la ghişeul dedicat şi totul părea în regulă. Până în momentul în care am auzit-o: "Ooo... domnule, păi nu o pot înregistra!". Mi s-a făcut pielea găină, crezând că s-a întâmplat ceva grav, că nu mi-a luat CEC-ul banii, că mă paşte vreo cheltuială suplimentară... mă rog, mă gândeam la ce-i mai rău.

Problema, însă, era mult mai simplă: plata amenzii nu putea fi înregistrată deoarece la administraţia financiară încă nu ajunsese procesul verbal de la poliţie. Simplu, nu? O mică buturugă birocratică, nu e cazul să mă alarmez. "Păi... şi eu ce fac? Am plătit, nu puteţi să mă notaţi undeva, să mă puneţi într-un dosar la buni platnici?". Evident că nu: "mai treceţi dumneavoastră pe aici...".

Incredibil. Adică poliţia trebuie să trimită cândva (nu se ştie când) procesul verbal, cei de la administraţia financiară verifică dacă a fost plătită amenda la ei şi, dacă nu, mă bagă într-un dosar pentru datornici, urmând să-mi trimită o somaţie peste x luni mie, rău-platnicului care a vrut să fie bun-contribuabil.

Nu există nici un fel de corelare între datele de la CEC, datele de la poliţie şi cele de la administraţia financiară, deşi guvernanţii s-au lăudat cu nu ştiu ce implementare extraordinară a unui superb sistem informatic ultimul răcnet în administraţia centrală şi locală (care probabil a justificat nişte afaceri cu echipamente IT, gestionate de băieţii "jmekeri", dar nu ăsta e subiectul meu acum).

Prin urmare, iaca prostul satului. Adică eu: cu amenda plătită la zi urmează să primesc cine ştie când o somaţie, că n-am plătit-o. Pentru că nu există un banal sistem de corelare între bazele de date ale instituţiilor care, oricum, au legături strânse din punct de vedere al bugetelor.

Hai să spunem că nu mă deranjează atât de tare că voi aştepta. Dar de ce se vor cheltui inutil nişte bani pe hârtie şi plic şi poştă şi dosare inutile? De ce este nevoie să aşteptăm uneori ore întregi la cozi ca pe vremea comunismului şi să ne tocăm nervii înjurând guvernul în loc să ne vedem de muncă şi să fim eficienţi la job, fără stres inutil?

Deocamdată, rămân întrebări retorice, pentru că nu se va schimba sistemul peste noapte doar pentru că am pus eu puţin punctul pe i. Însă imaginaţi-vă ce înseamnă, de fapt, birocraţia şi ineficienţa în alte situaţii, mult mai importante, cum ar fi asigurările sau contractele de vânzare-cumpărare. Da, domnilor guvernanţi, imaginaţi-vă puţin aceste lucruri şi poate veţi vedea mai departe de luptele voastre politice şi afacerile cu prietenii de partid.

P.S.

Voi aţi primit somaţii de plată a amenzilor rutiere recent? Care este cea mai veche somaţie?

Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.