Iarna 2014: autorităţile au fost luate iar prin surprindere. Dar doar la noi?

Autor: Adrian Mihălţianu 29 dec. 2014 Opinii

Avem de multe ori impresia că doar în România se poate întâmpla să rămâi blocat în maşină în mijlocul câmpului, sau că doar aici poţi să ai autostrăzile – atâtea câte sunt – închise la primul viscol. Înjurăm autorităţile pentru că se mişcă greu şi incoerent, fiind poate de părere că în Vest lucrurile nu stau aşa şi că acolo asfaltul e negru şi curat în plin viscol, iar ambuteiajele şi accidentele în lanţ din cauza zăpezilor, inexistente.

Cam aşa visăm că e la ei, ca-n acest „tunel” prin zăpadă din Japonia, nu?

Nu e intenţia mea să apăr autorităţile române. De la inteligenţii de la Brăila, care s-au trezit că nu au contracte de deszăpezire în toiul iernii, până la sumedenia de consilii judeţene care atribuie contracte de milioane de euro  aceloraşi şi aceloraşi firme cu dotări minime, de la CFR care nu ştie să comunice faptul că vor apărea probleme pe tronsoanele expuse viscolului şi-şi ţine călătorii în plin câmp, la celulele de criză care nu reuşesc mare lucru – ştim prea bine cum este situaţia. Însă aş vrea să înţelegem că, în toiul viscolului, poţi avea şi cele mai performante utilaje (pe care nu le avem, iar aici este, într-adevăr, vina autorităţilor), că tot nu vei răzbi să cureţi drumurile în timp util. Nici în România, nici în Germania, nici în Norvegia sau Japonia.

Cum am mai scris-o deja: ar fi bine să fiţi atenţi la codurile galben/portocaliu/roşu, în special atunci când aveţi un drum de făcut. Şi să nu credeţi că, prin nu ştiu ce minune, drumurile vor fi libere în toiul viscolului. Pentru că, în ciuda a ceea ce ne place să credem că se întâmplă în Vest, realitatea nu e mult diferită. Au alte mijloace, ce-i drept, au şi altă coerenţă atunci când acţionează imediat după terminarea viscolului, dar în plin viscol şi ei sunt la fel de neputincioşi ca ai noştri. Ar fi mult mai corect, aşadar, să nu plecaţi la drum atunci când o zonă se află sub atenţionarea unui cod portocaliu sau roşu, de exemplu, decât să staţi în maşină blocaţi în nămeţi, deşi aţi fost preveniţi că vizibilitatea este zero şi că vântul vă poate scoate de pe drum.

Ce s-a întâmplat zilele astea pe şoselele româneşti, ştim. Dar în Vest? Păi, iată…

1. Canada – cum arată şoselele pe timp de viscol

2. Japonia: 30-80 de cm de zăpadă au dus la 11 morţi şi sute de răniţi

3. Franţa: 1 mort şi 15.000 de maşini blocate în Alpi în urma ninsorilor, alţi trei morţi pe şosele din cauza zăpezii

4. Germania: blocaje de peste 20 de km pe autostrăzi, de la 20 de cm de zăpadă

5. Marea Britanie: zeci de şoferi au rămas blocaţi în „nămeţi” de 20 de cm  de zăpadă (link mai sus)

6. Accident în lanţ cu 50 de maşini pe o autostradă din Slovenia, din cauza zăpezii, 1 mort şi 30 de răniţi

7. Accident în lanţ în SUA, pe autostradă, din cauza viscolului

Bine, bine, dar avem pozele alea superbe cu pluguri după pluguri care curăţă asfaltul „la negru”, avem filmele în care vedem cum autocarele pline de turişti urcă pe drumurile de munte printre nămeţi de 2 metri înălţime, dar asfaltul e curat-curat, avem clar încredere că dincolo e mai bine decât la noi, nu?

Aşa se curăţă străzile în Toronto. La noi, şoferii voiau să depăşească plugurile de pe A2…

Da, desigur, e mai bine, dar după ce se termină viscolul. Atunci se vede diferenţa dintre ei şi noi, dintre organizarea lor şi dezorganizarea noastră, dintre utilajele lor luate pe milioane de euro şi non-utilajele noastre luate pe milioane de euro. Din momentul în care a încetat „urgia albă” (cunoscută şi sub numele mai normal de iarnă temperat-continentală, cu episoadele sale absolut normale de viscol), abia de atunci poţi începe să judeci, să te plângi, să dai supărat din picior.

Până atunci, tuturor celor care au pretenţia ca în plin viscol să se circule în voie, le dedic următorul clip. E din Norvegia, ţara în care se circulă foarte bine în toiul iernii deşi are o mare parte la nord de Cercul Polar (apropo, acolo se circulă cu anvelope cu ţinte…). Dar, după cât se pare, nici în Norvegia viscolul nu circulă cu covrigi în coadă…

Aşa se vede în spatele plugului, în orice ţară te-ai afla, pe timp de viscol

Aşadar, am o rugăminte la voi. Când se anunţă viscol afară, poate e mai bine să vă amânaţi drumul cu câteva ore – sau să plecaţi mai devreme, pentru a nu fi prinşi în nămeţi şi a vă consola cu înjurături la adresa unor autorităţi care chiar nu au ce să facă pentru a vă ajuta. Indiferent că locuiţi în România sau în Utopia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide