ProMotor a testat sisteme MINI Connected

Theo Nissim, US Contributor ProMotor, a testat noile sisteme MINI Connected alături de Jeff Zabel, Senior Software Architect la Centrul de Inovaţii al BMW din München.

ProMotor a testat sisteme MINI Connected ProMotor a testat sisteme MINI Connected

Producătorii de automobile sunt puşi în faţa unui paradox interesant: cu cât îşi echipează maşinile cu mai multe dispozitive electronice pentru a ţine pasul cu era computerelor, cu cât le integrează mai mult în experienţa automobilistică, cu atât mai repede sistemele se perimează.

Aţi aruncat o privire asupra sistemului de navigaţie al unei maşini de acum cinci ani? Arată şi se comportă absolut anacronic, şi pe bună dreptate. Ciclul îndelungat de concepere a unui automobil face ca dispozitivele electronice să aibă la bază tehnologii apărute pe piaţă cu doi ani înainte de lansarea maşinii. Viteza de schimbare în lumea electronicelor destinate publicului larg este mare, iar până în momentul în care automobilul ajunge la al doilea proprietar, funcţionalitatea oferită de sisteme şoferului şi pasagerilor, calitatea şi rezoluţia display-ului color sunt evident depăşite.

Asta până acum, când, datorită BMW, se naşte o nouă filosofie a sistemelor de infotainment şi a modului în care pot fi extinse la aplicaţii găzduite pe un dispozitiv ce nu este integrat maşinii. Cum vi s-ar părea dacă pe ecranul de navigaţie v-ar apărea direct ecranul şi aplicaţiile iPhone-ului? Nu ar fi fantastic să descărcaţi e-mailul, postările de pe Twitter şi noutăţile de pe facebook în maşină? Sau să vă conectaţi la internet prin conexiunea de date de pe smartphone?

Toate acestea şi mult mai multe vă sunt oferite de noul sistem de infotainment Mini Connected. Integrează extensiv funcţionalitatea iPhone-ului în sistemul audio şi de entertainment al maşinii. Conectaţi iPhone-ul la portul USB al maşinii, porniţi pachetul Mini Connected pe telefon şi veţi avea meniul funcţiilor automobilului, extins printr-o suită de aplicaţii noi, pe telefon, integrat perfect în mediul auto. Funcţiile originare şi aplicaţiile iPhone-ului sunt "Mini-conectate", primind o interfaţă comună.

Jeff Zabel, Senior Software Architect la Centrul de Inovaţii al BMW din München şi unul dintre creatorii sistemului, ne-a oferit o demonstraţie amplă a pachetului Mini Connected. A funcţionat de minune. Am putut folosi aplicaţia de radio prin internet de pe iPhone, ascultand radio Pro FM prin intermediul conexiunii de date 3G a telefonului, transmis prin sistemul de infotainment al Mini-ului la sistemul stereo al maşinii. Toate acestea s-au întâmplat în mijlocul traficului din München, într-o după-amiază ploioasă. Aceasta este o alternativă excelentă pentru radioul prin satelit, care mie, personal, îmi face o gramadă de nervi când se întrerupe imediat ce opresc sub un copac. Mai bine că Satelite Radio nu este disponibil în România, sistemele ca MINI Connected vor funcţiona de minune. News feed-ul de pe facebook şi clientul de Twitter au funcţionat perfect. Jeff consideră că Mini Connected le permite dezvoltatorilor să construiască aplicaţii auto specifice şi să le integreze perfect sistemului de infotainment al maşinii. Pur şi simplu accesezi magazinul online iPhone, descarci aplicaţiile dorite, conectezi telefonul la maşină şi, voilà, ai parte de conexiune (fără fir) la noua ta lume. În maşină, oriunde, oricând.

Părerea mea este că Mini Connected e un pas revoluţionar. Întrerupe ciclul perimării electronicelor de bord şi oferă cea mai bună soluţie pentru integrarea aplicaţiilor ce pot fi descărcate de pe Internet. Este simplu de folosit şi funcţionează bine.

Ştiam că automobilele MINI şi iPhone-urile sunt "kool". Unirea lor prin conectare le face să fie "kooler".

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.