Cât costă un loc în Formula 1?

Inovaţiile tehnice fără de care competiţiile auto-moto nu pot exista sunt duse la capăt de echipe de ingineri care cheltuiesc zeci de milioane de euro pe durata fiecărui sezon. Goana după aceşti bani face ca în Formula 1 să fi intrat, în ultimii ani, mulţi piloţi a căror principală calitate a fost numele sponsorului pe care l-au adus cu ei.

Cât costă un loc în Formula 1? Cât costă un loc în Formula 1?

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este venezueleanul Pastor Maldonado, pilot care aducea la Williams circa 55 de milioane de euro pentru locul în echipă, bani daţi de sponsorul său Petroleos de Venezuela, compania petrolieră de stat. Facilitată de prietenia cu Hugo Chavez, fostul preşedinte al ţării, sponsorizarea i-a permis lui Maldonado să ia startul în Formula 1 alături de numele mari ale automobilismului mondial.

Pentru a supravieţui, echipele mici recrutează piloţi cu bani

Un articol publicat în urmă cu doi ani de către cei de la The Guardian releva faptul că un sfert dintre piloţii din Formula 1 plăteau ca să concureze. Pe lângă Maldonado, îşi mai cumpăraseră un loc în monopost Bruno Senna la Williams, Vitaly Petrov la Caterham, Sergio Perez la Sauber, Narain Karthikeyan la HRT şi Charles Pic la Marussia. Deşi aveau background important în competiţiile motorizate, intrarea acestora în „Marele Circ“ a fost percepută drept artificială, datorată doar sumelor importante cu care au contribuit la bugetele echipelor.

Citeşte în continuare pe ProSport

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.