Marele Premiu al Principatului Monaco

Patru neutralizări cu safety-car şi abandonuri spectaculoase au piperat cel mai aşteptat Mare Premiu din calendarul Formulei 1. Pentru Red Bull însă, victoria din Principat a însemnat trecerea în fruntea clasamentului.

Marele Premiu al Principatului Monaco Marele Premiu al Principatului Monaco

Mark Webber a semnat o nouă victorie pentru echipa Red Bull, de data aceasta pe dificilul circuit citadin de la Monte Carlo. Pilotul australian a condus de la start şi până la final, Webber devenind unul din principalii favoriţi la titlul mondial din acest sezon. Coechipeirul său, Sebastian Vettel a completat o dublă pentru Red Bull. Cu această dublă, echipa lui Dieter Mateschiz devine lider şi în campionatul constructorilor, iar Mark Webber devine lider în clasamentul piloţilor.

O surpriză plăcută a fost cursa făcută de polonezul Robert Kubica pentru Renault. Plecat de pe a doua poziţie a grilei de start, Kubica nu a rezistat atacului lui Sebastian Vettel. A făcut însă o cursă constantă şi în ciuda celor patru neutralizări cu safety-car, Kubica s-a menţinut în frunte şi a completat podiumul din Monte Carlo.

Fernando Alonso a luat startul ultimul dar a reuşit să urce până pe locul şase. Avea, însă, să fie depăşit de Michael Schumacher chiar în ultimul viraj atunci când safety-car-ul s-a retras. Spaniolul a trebuit, astfel, să se mulţumească cu locul şapte în timp ce Schumacher a terminat pe şase. Această mişcare a cauzat controverse şi rămâne de văzut dacă oficialii vor valida clasamentul.

Felipe Massa şi Lewis Hamilton au avut parte de o cursă liniştită şi la final s-au clasat pe locurile patru, respectiv, cinci. Nico Rosberg a fost din nou eclipsat de un Schumacher în revenire de formă. Rosberg s-a clasat doar pe locul opt. Cele două monoposturi Force India au încheiat topul 10.

Cursa a fost întreruptă de patru ori de perioade de safety-car. Prima a survenit în urma accidentului lui Nico Hulkenberg de la Williams în chiar primul tur al cursei. Tânărul pilot avea să piardă controlul monopostului său în tunel şi percuta violent glisierele de siguranţă.

În timpul acestei prime neutralizări a abandonat şi Jenson Button cu probleme la motorului monopostului său McLaren. Al doilea pilot Williams, Rubens Barrichello avea să fie şi el protragonistul unui accident spectaculos în zona Massenet. Una din roţile spate a cedat şi brazilianul nu şi-a mai putut controla maşina. Accidentul lui Barrichello avea să aducă pentru a doua oară safety-car-ul pe traseu. A treia ieşire a fost pentru verificarea unui capac de canal desfăcut iar ultima intervenea aproape de finalul cursei în urma accidentului dintre Lotus-ul lui Jarno Trulli şi HRT-ul lui Karun Chadhok în virajul Rascasse.

Doar 12 monoposturi au trecut linia de sosire la Monte Carlo, rusul Petrov fiind şi el clasat cu patru ture întârziere în urma unui abandon tehnic.

Later update: Comisarii de cursă au decis că depăşirea efectuată de Michael Schumacher la finalul cursei a fost neregulamentară. Ei şi-au bazat decizia pe articolului 40.13 din regulament. Acest articol spune că dacă cursa se termină cu safety-car-ul pe pistă, aceasta va intra la boxe în ultimul tur, iar monoposturile vor trece linia de sosire în ordine fără a se depăşi. Schumacher a primit o penalizare de 20 secunde ceea ce îl clasează pe locul 12.

poz Pilot Echipa
1 Webber Red Bull
2 Vettel Red Bull
3 Kubica Renault
4 Massa Ferrari
5 Hamilton McLaren
6 Alonso Ferrari
7 Rosberg Mercedes
8 Sutil Force India
9 Liuzzi Force India
10 Buemi Toro Rosso
11 Alguersuari Toro Rosso
12 Schumacher Mercedes
13 Petrov Renault
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.