Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria

Românii încă visează la un circuit de Formula 1 în spaţiul danubiano-carpato-pontic, dar se pare că vecinii din sud, bulgarii, vor avea aşa ceva chiar din 2012! Sau e doar un zvon fără acoperire?

Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria

În partea estică a Europei există din 1986 cunoscutulcircuit de Formula 1 de la Hungaroring, din Ungaria, iarîn Turcia prima cursă de Formula 1 a avut loc pe circuitul de laIstanbul în 2005.

În România au existat aproape în fiecare an zvonuri mai mult saumai puţin incredibile despre construcţia unui circuit care să bageţara noastră în Marele Circ, dar este clar cam pentru toată lumeacă suntem departe de momentul în care vom asista la o cursăde F1 la noi.

Bulgarii, însă, par mult mai hotărâţi. Bogdan Nikolov, unoficial al federaţiei sportului auto din Bulgaria, a declarat căîn 2012 Bulgaria va intra în circuitul Formulei 1,acordul cu FIA urmând a fi semnat până la finalul acestui an.

Mai mult, oficialul a mai adăugat că noul circuit bulgar, carear urma să fie construit pe locul unei foste baze aeriene, la 15 kmde Sofia, ar scoate pur şi simplu din ecuaţie circuitele deFormua 1 din Ungaria şi Turcia! Oare e vorba doar de odeclaraţie incendiară sau, într-adevăr, bulgarii chiar au pe ce sebaza?

Cu câteva săptămâni în urmă, presa bulgară afirma că ministruleconomiei ar fi semnat un acord de parteneriat cu o companie dinAbu Dhabi, Emirates Associated Business Group, care urma săinvestească într-un circuit de Formula 1 în Bulgaria. Mai mult,ministrul bulgar Traicho Traikov s-ar fi întâlnit chiar cuBernie Ecclestone în Italia, pentru a pune la punctdetaliile intrării Bulgariei în calendarul competiţional Formula1.

Deşi reprezentanţi ai investitorilor din Abu Dhabi ar fi negatimplicarea grupului arab într-o astfel de investiţie, oficialulbulgar Bogdan Nikolov afirmă că ar fi vorba doar de o campanienegativă, controlată de cei ale căror interese vor fi lezate - deciar trebui să înţelegem că maghiarii şi turcii se simtameninţaţi.

Rămâne de văzut dacă Grand Prx-ul de la Sofia va devenisingurul din estul Europei începând din 2012. Oricum arfi, bulgarii ne oferă, din nou, o surpriză şi demonstrează că suntcapabili să ne-o ia înainte.