Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria

Românii încă visează la un circuit de Formula 1 în spaţiul danubiano-carpato-pontic, dar se pare că vecinii din sud, bulgarii, vor avea aşa ceva chiar din 2012! Sau e doar un zvon fără acoperire?

Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria Planuri pentru un circuit de Formula 1 în Bulgaria

În partea estică a Europei există din 1986 cunoscutul circuit de Formula 1 de la Hungaroring, din Ungaria, iar în Turcia prima cursă de Formula 1 a avut loc pe circuitul de la Istanbul în 2005.

În România au existat aproape în fiecare an zvonuri mai mult sau mai puţin incredibile despre construcţia unui circuit care să bage ţara noastră în Marele Circ, dar este clar cam pentru toată lumea că suntem departe de momentul în care vom asista la o cursă de F1 la noi.

Bulgarii, însă, par mult mai hotărâţi. Bogdan Nikolov, un oficial al federaţiei sportului auto din Bulgaria, a declarat că în 2012 Bulgaria va intra în circuitul Formulei 1, acordul cu FIA urmând a fi semnat până la finalul acestui an.

Mai mult, oficialul a mai adăugat că noul circuit bulgar, care ar urma să fie construit pe locul unei foste baze aeriene, la 15 km de Sofia, ar scoate pur şi simplu din ecuaţie circuitele de Formua 1 din Ungaria şi Turcia! Oare e vorba doar de o declaraţie incendiară sau, într-adevăr, bulgarii chiar au pe ce se baza?

Cu câteva săptămâni în urmă, presa bulgară afirma că ministrul economiei ar fi semnat un acord de parteneriat cu o companie din Abu Dhabi, Emirates Associated Business Group, care urma să investească într-un circuit de Formula 1 în Bulgaria. Mai mult, ministrul bulgar Traicho Traikov s-ar fi întâlnit chiar cu Bernie Ecclestone în Italia, pentru a pune la punct detaliile intrării Bulgariei în calendarul competiţional Formula 1.

Deşi reprezentanţi ai investitorilor din Abu Dhabi ar fi negat implicarea grupului arab într-o astfel de investiţie, oficialul bulgar Bogdan Nikolov afirmă că ar fi vorba doar de o campanie negativă, controlată de cei ale căror interese vor fi lezate - deci ar trebui să înţelegem că maghiarii şi turcii se simt ameninţaţi.

Rămâne de văzut dacă Grand Prx-ul de la Sofia va deveni singurul din estul Europei începând din 2012. Oricum ar fi, bulgarii ne oferă, din nou, o surpriză şi demonstrează că sunt capabili să ne-o ia înainte.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.