Sebastian Vettel a câştigat pentru a treia oară Campionatul Mondial de F1

Publicat: 26 11. 2012, 11:13

Pilotul Red Bull Sebastian Vettel a câştigat ieri, în Brazilia, cel de-al treilea titlu consecutiv de campion mondial de Formula 1. El a devenit, astfel, la vârsta de 25 de ani, cel mai tânăr pilot din istorie care a reuşit această performanţă.

Deşi rivalul său pentru titlu, Fernando Alonso, a terminat cursa pe locul doi, Vettel a reuşit să îşi păstreze avansul în clasamentul piloţilor şi, cu doar trei puncte în faţa spaniolului de la Ferrari, a devenit din nou campion mondial.

Ultima cursă din calendarul competiţional de anul acesta a fost câştigată de Jenson Button de la McLaren-Mercedes. Pe locul al doilea a terminat Fernando Alonso, iar pe trei a ieşit colegul său de echipă de la Ferrari, Felipe Massa. Michael Schumacher a terminat ultima sa cursă de Formula 1, cea cu numărul 306, pe locul şapte.

Speranţele lui Vettel pentru titlu au fost, însă, spulberate după ce a fost lovit în spate de către Bruno Senna, ceea ce l-a făcut să revină în cursă de pe ultima poziţie. Dar, deşi germanul a avut parte de stricăciuni la monopostul său şi a intrat la pituri de patru ori pe toată durata cursei, el a reuşit să recupereze din poziţii, iar în turul cu numărul 64 din 71, el l-a depăşit pe Michael Schumacher şi a ajuns pe locul al şaselea, care i-a adus opt puncte şi i-a dat un avans suficient pentru a-l împiedica pe Alonso să ia titlul.

Mai mult, în ultimele tururi, Vettel a fost cel mai rapid pilot, deşi echipa sa l-a atenţionat de mai multe ori că nu e nevoie să forţeze nota deoarece nu mai trebuia să câştige nici o poziţie.

Ultima cursă de Formula 1 din acest an s-a terminat cu safety-car-ul în fruntea monoposturilor, din cauză că Paul Di Resta a avut un accident destul de serios cu doar două tururi înainte de finiş. Din fericire, el nu a păţit nimic.

În clasamentul constructorilor, Red Bull Racing-Renault a câştigat titlul mondial, cu un avans de 60 de puncte în faţa rivalilor de la Ferrari. Pe locul al treilea a ieşit McLaren-Mercedes.

Clasamentul complet al cursei de ieri poate fi văzut aici, în timp ce clasamentul general al piloţilor poate fi văzut aici, iar clasamentul constructorilor aici.