Succes pentru Pirelli în F1

Primul test oficial din 2011 pentru Pirelli, ca furnizor exclusiv de pneuri în Campionatul Mondial de Formula 1, s-a încheiat, cu succes, joi pe circuitul de la Valencia.

Succes pentru Pirelli în F1 Succes pentru Pirelli în F1

În Spania, echipele din Formula 1 au avut ocazia să vadă cum vorfuncţiona pneurile italiene pe noile monoposturi şi şi-au făcutdeja o idee clară asupra modului în care anvelopele Pirelli vorduce la îmbunătăţirea spectacolului din acest sezon.

Pirelli a adus toate cele patru versiuni de slick-uri lacircuitul Ricardo Tormo din Valencia - supersoft, soft, medium şihard (compoziţia foarte moale, moale, medie, dură) - dar pe o vremerece, cu temperaturi sub zece grade Celsius dimineaţa şi doar 18grade spre după amiază, cele mai multe echipe au ales doar primeletrei versiuni mai moi.

La circuit au fost disponibile şi pneurile intermediare şi celede ploaie, prognoza meteo pentru Valencia anunţând ploaie. Totuşi,condiţiile meteo au rămas neschimbate pe toata durata celor treizile de teste, ceea ce a făcut ca pneurile de ploaie să nu fiefolosite la prima sesiune de teste din Formula 1 in 2011.
Cu o serie de monoposturi noi, lansate în această perioada,echipele şi-au concentrat atenţia asupra elementelor tehnice noicare vor fi folosite în acest sezon precum sistemul de recuperareal energiei cinetice (KERS), a eleroanelor spate deformabile şi,desigur, ale noilor pneuri Pirelli PZero.

De la ultima sesiune de teste oficială, programată anul trecutpe circuitul de la Abu Dhabi, Pirelli a adus acum o nouă evoluţie apneurilor, care vor fi folosite anul acesta în Formula 1, la celetrei teste oficiale programate în Spania în perioada imediaturmătoare. Ultimul test, înaintea startului de sezon în Formula 1,este programat pe circuitul din Bahrein, pe data de 13martie.
Pentru prima oară, cele 12 echipe au avut şansa să lucreze cuinginerul Pirelli desemnat pentru fiecare echipă pe tot parcursulacestui sezon şi să testeze toată gama de pneuri ale furnizoruluiitalian. Multe echipe au adus la Valencia piloţi noi, ceea ce afăcut ca primele trei zile de teste de pe circuitul din Valencia săfie extrem de utile pentru toti cei implicaţi.

Deşi condiţiile de la Valencia, temperaturi scăzute şi uncircuit îngust - acesta fiind folosit în special pentru cursele demotociclete, nu sunt reprezentative pentru restul sezonului dinFormula 1, piloţii au avut o oportunitate importantă de a-şi faceprima impresie referitoare la noile pneuri Pirelli. La finalulcelor trei zile de teste, toţi au fost de acord că modul în carefiecare va şti să exploateze aceste pneuri va fi cheia succesuluiîn sezonul 2011 şi că, în aceste condiţii, caracteristicilepneurilor Pirelli va duce la creşterea spectacolului pe circuite înacest an.

"Primul şi cel mai important aspect este ca pneurile Pirelli aurezistat cu succes pe parcursul celor trei zile de teste, ceea ce apermis echipelor de Formula 1 să-şi desfăşoare programul de testefără întreruperi în această perioadă crucială când se lanseazămonoposturile noi. Desigur, toate echipele au testat o gamă variatăde configuraţii şi setări, deci nu are niciun sens să analizam acumtimpii realizaţi pe un tur circuit. Ce este cel mai important estefaptul ca feedback-ul primit de la piloţi şi echipe a fost pozitivşi a fost o mare plăcere să lucrăm cu toţi cei implicaţi în Formula1 în sezonul 2011. Este încă devreme, dar cred că echipele auînceput să realizeze că pneurile noastre sunt complet diferite faţăde cele folosite până acum. În concordanţă cu noile reguli, nu maieste posibil, nici măcar teoretic, să mergi întreaga cursă cu unsingur set de pneuri, deci cred că toată lumea va aprecia modul încare Pzero va contribui la creşterea spectacolului în cursele deFormula 1 pe viitor", a spus Paul Hembery, directoruldepartamentului motorsport de la Pirelli, la finalul primei sesiunioficiale de teste din Formula 1.

Următoarea sesiune de teste de grup din Formula 1 esteprogramată pe circuitul de la Jerez, în perioada 10 - 13 februarie,unde Pirelli va pune la dispoziţia tuturor echipelor întreaga gamade pneuri PZero.