Dakar 2013: Peterhansel rămâne lider, în urma unei etape controversate

Autor: Iulian Dnistran 13 ian. 2013 Raliuri

Stéphane Peterhansel rămâne liderul în clasamentul general la categoria auto a Raliului Dakar 2013 după etapa cu numărul opt, etapă care a iscat discuţii între participanţii la competiţie şi organizatorii raliului.

Proba specială, care avea o distanţă de 470 de kilometri pentru concurenţii de la categoria auto, a fost oprită la kilometrul 86, după ce un râu şi-a ieşit din matcă din cauza ploilor torenţiale şi a blocat traseul probei, care fusese modificat la începutul zilei. Cinci concurenţi au reuşit, însă, să traverseze râul înainte ca organizatorii să oprească proba la punctul de verificare cu numărul doi şi au parcurs proba specială în totalitate.

Guerlain Chicherit cu al său buggy SMG a fost cel mai rapid, cu un timp de o oră, 55 de minute şi şase secunde, Orlando Terranova a terminat pe doi, cu patru minute şi două secunde întârziere, iar Robby Gordon a trecut linia de sosire pe trei, cu cinci minute şi 17 secunde în urma lui Chicherit.

Guerlain Chicherit

Guerlain Chicherit

Stéphane Peterhansel a terminat proba pe locul patru, iar Nani Roma a ieşit pe cinci, însă, pentru că organizatorii luaseră deja decizia de a opri proba specială când Roma a trecut linia de sosire, rezultatul lui nu a fost luat în considerare.

În schimb, Nani Roma şi toţi ceilalţi concurenţi care nu au putut traversa râul au primit timpul de două ore, şapte minute şi 21 de secunde al lui Stéphane Peterhansel, ultimul concurent care a terminat proba în totalitate înainte de decizia organizatorilor.

Concurenţii de la categoria camioane nu au parcurs deloc etapa cu numărul opt. Astfel, clasamentul general din urma etapei a şaptea rămâne acelaşi. Gerard de Rooy pe Iveco ocupă primul loc, urmat de Eduard Nikolaev pe Kamaz şi Martin Kolomy pe Tatra.

Traseele pentru categoriile moto şi quad au fost şi ele scurtate la începutul zilei, dar participanţii acestor două categorii au avut posibilitatea de a parcurge în totalitate proba, deoarece ei pornesc în etapă înaintea celor de la categoriile auto şi camioane.

Câştigătorul etapei cu numărul opt la categoria moto a fost spaniolul Joan Barreda Bort. El a fost urmat de americanul Johnny Campbell şi de slovacul Ivan Jakes.

Joan Barreda Bort

Joan Barreda Bort

Francezul David Casteu a terminat proba pe locul şase, dar i-a luat locul lui Olivier Pain în fruntea clasamentului general, după ce Pain a terminat pe locul 77 etapa de ieri.

La quad-uri, Sarel van Biljon a câştigat ieri prima lui etapă din această ediţie a Raliului Dakar şi a urcat o poziţie în clasamentul general, ajungând pe locul trei. Marcos Patronelli, liderul de la general, a terminat pe locul doi, iar pe locul al treilea a terminat Sebastian Palma, care îşi menţine poziţia a cincea din clasamentul general.

Sarel van Biljon

Sarel van Biljon

Concurenţii au parte duminică de prima şi ultima zi de odihnă din această ediţie a Dakarului.

Etapa a opta a Raliului Dakar 2013 a făcut legătura între oraşele sud-americane Salta şi San Miguel de Tucuman. Următoarea etapă, cea cu numărul nouă, este cea mai lungă din această ediţie a Raliului Dakar. Aceasta face legătura între San Miguel de Tucuman şi Cordoba şi are o distanţă totală, la categoria auto, de 852 de kilometri, dintre care 593 de kilometri de probă specială şi 259 de kilometri de legătură.

Raliul Dakar 2013 se desfăşoară în perioada 5-20 ianuarie 2013 pe teritoriul continentului America de Sud şi are 14 etape cu o distanţă totală de peste 8.000 de kilometri.

Video etapa a opta la categoriile auto şi moto:

Clasamentul etapei a opta la categoria maşini (poziţie, nume pilot, maşină, timp):

1.       Chicherit, SMG, 01:55:06

2.       Terranova, BMW, +00:04:02

3.       Gordon, Hummer, +00:05:17

4.       Peterhansel, Mini, +00:12:15

Clasamentul general la categoria maşini după etapa a opta (poziţie, nume pilot, maşină, timp):

1.       Peterhansel, Mini, 18:31:04

2.       Al-Attiyah, Buggy, +00:03:14

3.       De Villiers, Toyota, +00:44:03

4.       Novitskiy, Mini, +00:48:54

5.       Chicherit, SMG, +01:04:50

6.       Chabot, SMG, +01:34:51

7.       Roma, Mini, 01:38:27

8.       Terranova, BMW, +01:58:25

9.       Errandonea, SMG, +02:02:18

10.   Sousa, Great Wall, +02:07:29

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide