Oameni şi maşini: BMW M1 Procar, bunicul gamei M

Autor: Tudor Rus 12 feb. 2013 Raliuri

Suntem la finele anilor ’70, când italienii de la Lamborghini se aliază cu germanii de la BMW ca să producă o maşină de curse în destule exemplare pentru a putea fi omologată. Rezultatul colaborării a fost construit manual şi vândut publicului între anii între 1978 şi 1981, sub numele de BMW M1.

Conceptul competiţiei Procar însă este creaţia şefului BMW Motorsport din 1979, Jochen Neerpasch, care a vrut să înfiinţeze o cursă unică în care să alerge doar modele M1 construite şi modificate identic. Însă scopul practic era altul: BMW avea nevoie de un număr de 400 de modele M1 pentru a se încadra în cerinţele Grupei 4 a Campionatului Mondial al Constructorilor.

Desemnat ca şi model susţinător pentru Formula 1, M1 a fost încercat de multe nume mari ale Marelui Circ, printre care îi amintim pe granzii Nelson Piquet, Niki Lauda, Hans-Joachim Stuck, Alain Prost, Emerson Fittipaldi şi Mario Andretti.

În muzeul cu tematică vintage al BMW of North America se odihneşte un asemenea monstru sacru, pe care cei de la Stance Works l-au trezit din somn. Fosta glorie M i-a întâmpinat ca în vremurile bune, cu un motor aspirat natural de 3,5 l şi şase cilindri care vibrează sub cei 490 CP pe care îi produce. 

Nu mai este nevoie să precizăm ca toate setările supercar-ului sunt specifice lumii raliurilor, de la suspensie până la aerodinamica perfectă a caroseriei. Lucru lesne de înţeles, pentru că bătrânul M1 nu e chiar aşa depăşit: încă mai poate sprinta tinereşte până la 300 km/h.

Ne înclinăm în faţa unui nume mare al lumii auto şi motorsport şi vă invităm să-i aduceţi un omagiu vizionând galeria FOTO.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide