Românii din Dakar 2011 se pregătesc pentru traversarea Anzilor

Piloţii Vectra Racing au terminat ultima probă specială din Argentina pe locurile 46 Mani Gyenes, respectiv 107 Marcel Butuza.

Românii din Dakar 2011 se pregătesc pentru traversarea Anzilor Românii din Dakar 2011 se pregătesc pentru traversarea Anzilor

Proba specială de 521 km desfăşurată la poaleler Anzilor a debutat cu o incursiune într-o zonă nisipoasă urmată de trecerea printr-un canion şi s-a încheiat cu peste 100 de km rulaţi într-o zonă forestieră. Pentru echipa Vectra Racing ziua a început undeva în jurul orei 4.30 am (ora Argentinei), Mani Gyenes având ca timp de pornire din bivouac către proba specială ora 5 şi 13 minute. Din păcate proba, care nu a fost de loc una uşoară fiind cea mai lungă de până acum şi cu foarte multe capcane la capitolul navigaţie, a început prost pentru pilotul sătmărean. La km 15 al probei speciale Mani a fost nevoit să se oprească după ce din cauza vibraţiilor i s-a desprins road-book-ul. Ziua nu a fost una uşoară nici pentru Marcel Butuza, care după ce a primit o penalizare la sfârşitul etapei de pe 3 ianuarie a fost forţat să ia startul foarte în spate pe proba specială numărul 3. Cum praful este o mare problemă pe specialele din America de Sud, iar în proba San Miguel de Tucuman - San Salvador concurenţii de la moto care au pornit mai în spate s-au întâlnit în anumite porţiuni de pe traseu şi cu maşini, Marcel a avut de înfruntat şi praful ridicat de acestea. Este foarte greu să depăşeşti în praf pentru că nu vezi ce este în faţa ta şi totul devine foarte riscant, în ambele ediţii desfăşurate până acum în America Latină au existat numeroşi motociclişti care au abandonat din pricina unor căzături suferite din cauza lipsei de vizibilitate.

Mani Gyenes:"A fost o zi grea şi foarte lungă. Am pierdut mult timp la începutul probei speciale când am fost nevoit să mă opresc pentru a repoziţiona road-book -ul în derulator. Traseul a fost unul intersant însă rămânând în spate nu am mai putut face nimic pentru că nu aveam cum să depăşesc din cauza prafului ridicat de concurenţii din faţă. Astăzi am rulat şi într-un canion însă proba a fost mai dificilă decât unele pe care le-am parcurs în Maroc la Dakar-ul din 2007 sau la etapa de Campionat Mondial din 2009. Pe 5 ianuarie părăsim Argentina pentru specialele din Chile şi va fi o zi obositoare pentru că avem la început o legătură de aproximativ 500 de km în care este inclusă şi trecerea graniţiei".

Pentru a rula în cea de a patra specială a celei de a 33-a ediţii a Dakar-ului concurenţii vor trece din Argentina în Chile şi vor ajunge foarte aproape de graniţa cu Bolivia. Pe drumul de legătură dintre San Salvador de Jujuy şi startul specialei se va ajunge până la o altitudine de 4.600m. Carvana Dakar-ului va trece graniţa prin Paso de Jama pentru ca ulterior drumurile concurenţilor şi ale echipelor de asistenţă să se despartă. Riderii vor rula în proba de 207 km, în timp ce echipele de asistenţă vor merge în bivouacul de la Calama. Ultima probă dinaintea dunelor deşertului Atacama este una care are părţi cu foarte multă piatră şi grohotiş.

Clasament speciala nr. 3 San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy

1. Marc Coma (KTM) 4h18min55sec

2. Cyril Despres (KTM) +02min21sec

3. Paulo Goncalves (BMW) +3min36sec

.........................................................

46. Mani Gyenes (KTM) +48min35sec

..............................................................

107. Marcel Butuza (KTM) +2h10min43sec

....................................................................................

Clasament general după 3 probe speciale

1. Cyril Despres (KTM) 9h38min58sec

2. Marc Coma (KTM) +14sec

3. Ruben Faria (KTM) +9min38sec

.........................................................

32. Mani Gyenes (KTM) +1h14min49sec

..............................................................

95. Marcel Butuza (KTM) +3h38min11sec

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.