WRC Noua Zeelandă - final

Final dramatic în Raliul Noii Zeelande. Cele patru probe speciale din ultima zi au dat peste cap clasamentul, Jari-Matti Latvala de la Ford reuşind să obţină o victorie neaşteptată după o serie de greşeli ale piloţilor Citroen.

WRC Noua Zeelandă - final WRC Noua Zeelandă - final

Jari-Matti Latvala şi Mikko HirvonenJari-Matti Latvala a obţinut victoria cu numărul 75 pentru Ford într-un moment când nimeni nu se mai aştepta. Ziua a doua dovedise că piloţii Citroen controlează situaţia şi nimic nu poate împiedica o bătălie între Ogier şi Loeb în ultima zi.

Aşa a şi început. Prima probă de duminică avea să il aducă pe Loeb la conducere după ce Ogier efectua o răsucire şi pierdea 40 secunde. Urma a doua probă a zilei, PS 19, Whaanga Coast. Loeb avea să facă a doua greşeală din acest raliu. După întâlnirea cu parapetul unui pod în prima zi, Loeb avea să lovească acum un pom. Francezul cădea de pe locul întâi până pe patru dar rămânea la doar 20 secunde de Ogier.

Service-ul de la jumătatea zilei îi găsea pe primii şase piloţi despărţiţi de doar 30 secunde. Ogier era lider dar Latvala se afla la doar 5,6 secunde în spatele său. Solberg, Loeb şi Hirvonen aveau şi ei o şansă la victorie. Urma încă o trecere pe cele două probe de dimineaţă.

Sebastian OgierLoeb avea să câştige PS 20, penultima specială a raliului iar clasamentul rămânea neschimbat. Totul avea să se joace pe PS 21, ultima trecere pe Whaanga Coast. Ogier pleca primul pe traseu şi părea că a pierdut după o semirăsucire la începutul probei. Avea să îşi revină însă şi reuşea timpi excelenţi dar un nou tete-a-queue aproape de sosire avea să îi ofere victoria lui Latvala la o diferenţă de doar 2,4 secunde. Loeb avea să se menţină în ritm şi profita de abandonul lui Petter Solberg. Aceasta avea să lovească un stâlp de telegraf şi abandona în ultima specială a raliului. Ghinion imens pentru pilotul norvegian. Loeb completa astfel podiumul urmat de Mikko Hirvonen pe locul patru şi Dani Sordo pe cinci.

Pentru Ford, victoria lui Latvala din Noua Zeelandă are numărul 75 în istoria mărcii cu oval albastru în WRC. Cu această victorie, Ford depăşeşte recordul de victorii stabilit de Lancia în mondialul de raliuri. Recordul Lancia de 74 de victorii în WRC a rezistat din 1992 şi până astăzi. La recordul Ford au contribuit 17 piloţi celebri: Timo Mäkinen, Hannu Mikkola, Roger Clark, Bjorn Waldegard, Kyosti Hamalainen, Ari Vatanen, Didier Auriol, François Delecour, Miki Biasion, Gianfranco Cunico, Tommi Mäkinen, Carlos Sainz, Colin McRae, Markko Märtin, Marcus Grönholm, Mikko Hirvonen and Jari-Matti Latvala. Ford devine astfel constructorul cu cele mai multe victorii în WRC.

Poz Pilot Echipă Timp/ Ecart

1. Jari-Matti Latvala Ford 4h04m09.8s

2. Sebastien Ogier Citroen la 2.4s

3. Sebastien Loeb Citroen la 15.2s

4. Mikko Hirvonen Ford la 21.3s

5. Dani Sordo Citroen la 25.8s

6. Matthew Wilson Ford la 3m26.0s

7. Henning Solberg Ford la 6m15.3s

8. Jari Ketomaa Ford la 10m19.3s

9. Federico Villagra Ford la 10m49.8s

10. Xevi Pons Ford la 11m13.4s

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.