10 femei care au marcat industria auto. Bertha Benz a dat startul!

Autor: Elena Luchian 08 mart. 2021 Știri auto

Istoria industriei auto începe… cu o femeie. Bertha Benz a fost primul șofer pe distanță lungă. Povestea începe cu un “Plec la mama!”, spus soțului care construise prima “trăsură fără cai”, Karl Benz.

GALERIE FOTO

Bertha Benz: “Plec la mama!”  

Sunt cuvintele spuse de Bertha Benz soțului care tocmai construise Benz Patent Motor Wagen, primul vehicul cu motor pe combustie. Bertha a fost cea care a finanțat proiectul. În august 1888, ea a părăsit Mannheim pentru a ajunge la Pforzheim, la părinții ei, însoțită de fiii cei mari, Richard (14 ani) și Eugen (15 ani).

A fost prima persoană care a călătorit pe o distanță mai mare, 104 kilometri, la bordul unei trăsuri fără cai, așa cum era descris vehiculul construit de soțul său, Karl Benz.

Margaret A. Wilcox – Ar fi fost frig în mașină fără ea

Inventator și inginer, Margaret Wilcox a inventat primul sistem de încălzire pentru vehicule. Invenția sa, prin care aerul cald produs de motor era direcționat în habitaclu, a fost patentată în noiembrie 1893.

Nu numai că sistemul aducea un confort termic în zilele reci, ci era util și pentru vizibilitate, pentru că permitea dezaburirea rapidă a geamurilor.

Mary Anderson a inventat ștergătorul de parbriz

O femeie a fost cea care a inventat ștergătorul de parbriz, la scurt timp după o călătorie la New York, unde văzuse cum șoferii de autobuze își șterg pabrizul folosind cârpe. Ea a construit un dispozitiv care era acționat manual, cu ajutorul unui levier amplasat în cabină.

Astfel, șoferii nu mai erau nevoiți să scoată mâna pe geam pentru a-și asigura vizibilitatea. O versiune îmbunătățită a mecanismului a devenit dotare standard la automobile abia în 1916.

După Bertha Benz, multe femei au avut curaj în industria auto

Florence Lawrence – primele semnalizatoare și stopuri de frâne

Florence Lawrence era deja star de cinema când, sătulă de numărul mare de accidente pentru că șoferii nu puteau ghici intențiile mașinii din față, a inventat semnalizatoarele, în 1914.

Mecanismul era extrem de simplu. La apăsarea unui buton, un steguleț montat pe bara spate se ridica și cobora, atunci când șoferul voia să schimbe direcția de mers. La scurt timp, ea a găsit o soluție și pentru a-i avertiza pe conducătorii auto că mașina din fața lor reduce viteza sau oprește. La apăsarea pedalei de frână, în partea posterioară a mașinii apărea semnul “STOP”.

Wilma K. Russey – prima femeie taximetrist

Potrivit uswhich.com, doar 2% dintre taximetriști sunt femei. Iar Wilma K. Russey a fost prima dintre ele. Ea a fost licențiată ca taximetrist la New York la 1 ianaurie 1915 și a devenit rapid o celebritate. A contribuit la faima ei și ținuta care includea mereu mănuși din piele și o pălărie care imita pielea leopardului.

Wilma a devenit șofer de taxi după ce lucrase ca mecanic la un garaj din metropola americană.

Alice Remsey – Primul club auto pentru femei

Pasionată de mașini, Alice Remsey a devenit creatoarea primului club auto dedicat femeilor. Dar celebritatea i se datorează unei aventuri extrem de îndrăznețe la acea vreme.

În august 1909, a devenit prima femeie care să călătorească de pe Coasta de Est până pe Coasta de Vest a Statelor Unite. Era o distanță de aproape 6.000 de kilometri. În călătoria de la New York la San Francisco, ea a fost nevoită să-și pună la încercare nu numai abilitățile de șofer, ci și pe cele de mecanic. Avea 22 de ani.

Femei care au marcat industria auto în epoca modernă

Michelle Chistensen, creatoarea de supercar-uri

Michelle Christensen este singura femeie din lume care a realizat design-ul unui supercar. Este vorba despre cea mai recentă generație Acura NSX. Michelle a ajuns în industria auto înainte de a deveni absolvent de universitate.

Primul său mare proiect a fost NSX-ul cu 3 motoare electrice și un V6 twin-turbo, care dezvoltă împreună 573 CP.

Danica Patrick – succes pe circuit

Danica Patrick este o figură controversată în lumea sporturilor cu motor. Ea s-a retras  în 2018, cu un palmares impresionant. Și-a trecut în cont șapte locuri pe podium în IndyCar, câștigând Indy Japan 300 în 2008.

Ea este și deținătoarea celei mai bune performanțe reușite vreodată de o femeie în Indianapolis 500, locul trei în 2009. Este singura femeie care a reușit un pole position în NASCAR Cup Series, Daytona 500. Danica a încheiat cursa pe poziția a opta.

Mary T. Barra

Mary T. Barra a primit un job la General Motors când avea doar 18 ani. Ea a fost primul designer de sex feminin din industria auto. Tot ea a devenit apoi prima femeie CEO într-o companie auto, poziție pe care o ocupă în continuare, acum, la 59 de ani.

În anul 2014, Forbes a numit-o pe Mary Barra printre cele mai puternice femei din lume, iar publicația Fortune a poziționat-o pe prima poziție într-un top similar.

Supercar Blondie a intrat în istorie

În martie 2018, Supercar Blondie a fost inclusă în Top 50 Cele mai puternice femei din lumea arabă. Tot atunci, revista Esquire a desemnat-o “Influencer of the Year”. Pe numele său real Alexandra Mary Hirschi, australianca ce locuiește la Dubai este urmărită de aproape 36 de milioane de utilizatori pe pagina sa de Facebook.

Canalul ei de YouTube se apropie de 6 milioane de urmăritori. Cifrele sunt și mai mari pe Instagram: 8,6 milioane de oameni sunt cu ochii pe ea.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide