10 semne că trebuie să înlocuiești catalizatorul mașinii

Autor: Mihai Morcovescu 03 feb. 2022 Știri auto

Cei mai mulți dintre șoferi au auzit de el, însă puțin știu cum arată sau când și cum trebuie înlocuit catalizatorul unui automobil. Această componentă este amplasată în sistemul de evacuare și are rolul de a transforma gazele poluante în emisii cu un nivel scăzut de dioxid de carbon.

Asemenea oricărei piese auto, și catalizatorul se defectează. În acel moment, mașina îți va transmite o serie de semnale că acesta funcționează necorespunzător. Îți recomandăm să nu ignori aceste simptome pentru a fi scutit de probleme.

Astfel, va trebui să mergi de urgență la cel mai apropiat service pentru a înlocui convertorul catalitic, așa cum mai este el denumit. În cele ce urmează îți vom spune cele mai comune simptome ale unui catalizator defect.

Care sunt primele simptome ale unui catalizator defect?

Cel mai des întâlnit simptom al unui convertor catalitic defect este pierderea de putere a motorului. Există chiar posibilitatea ca acesta să se oprească în timp de conduci.

De asemenea, un alt semn că trebuie să înlocuiești catalizatorul este un zgomot specific puternic care vine de sub capotă. Dacă este caniculă, este posibil ca mașina ta să funcționeze necorespunzător.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale unui catalizator defect:

1. Mașina degajă un fum gros și negru

Un fum gros și negru înseamnă că a rămas carburant nears, care va înfunda complet catalizatorul. Acest lucru va determina un consum ridicat de combustibil și deteriorarea altor componente ale motorului. În plus, mașina va degaja un fum gros și negru.

Rable Romania (5)

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

3. Mașina pornește cu dificultate

Dacă observi acest lucru, mai ales după ce ai condus o distanță mai mare, este posibil să se fi ars catalizatorul. Dacă mașina pornește greu în mod repetat, îți recomandăm să mergi într-un service specializat pentru o verificare amănunțită.

3. Motorul se oprește imediat după ce l-ai pornit

Dacă motorul nu pornește sau pornește și imediat se oprește este urmare a defectării catalizatorului. Și în acest caz este bine să mergi într-un service pentru a nu provoca și alte daune mult mai costisitoare.

4. Crește consumul de combustibil

Dacă începi să oprești la benzinărie pentru realimentare mai des decât o făceai până atunci este un alt semn al unui catalizator defect. De asemenea, dacă observi că eficiența scade brusc, este clar că va trebui să înlocuiești convertorul catalitic.

5. Scad performanțele mașinii

Un catalizator defect este echivalent cu performanțe slabe ale mașinii tale. Dacă motorul nu mai are putere, mașina nu mai accelerează este un semn că va trebui să înlocuiești catalizatorul cât mai curând cu putință.

6. Motorul se supraîncălzește

Un convertor catalitic defect va provoca o supraîncălzire a motorului din cauza cantității reduse de oxigen. Dacă temperatura atinge un prag foarte ridicat, motorul se va opri, iar mașina va suferi avarii grave. Asta se traduce prin reparații extrem de costisitoare.

7. Depunere de funingină

O cantitate mare din funingină în gazele de eșapament se formează ca urmare a arderii incomplete a carburantului de proastă calitate. De asemenea, o altă cauză ar fi prezența uleiului în combustibil. Funingina începe să se depună pe pereții structuri de tip fagure a catalizatorului, care, astfel, se înfundă.

8. Mecanicul spune că trebuie înlocuit catalizatorul

soluții protejezi de hoți catalizatorul

Nu există altă modalitate mai bună de a ști că această componentă trebuie schimbată pentru ca performanțele și eficiența mașinii tale să crească. Un mecanicul specializat este cel care poate să-ți spună dacă se impune sau nu înlocuirea catalizatorului pentru a limita daunele.

9. Se schimbă culoarea fumului degajat

Schimbarea culorii fumului de eșapament poate indica o problemă la nivelul catalizatorului. Motoarele cu probleme degajă un fum gri închis sau negru atunci când pornesc. De asemenea, este degajat un miros puternic de carburant, iar când apare o astfel de problemă trebuie să mergi degrabă cu mașina în service.

10. Durată de viață mai mică a pieselor motorului

Substanțele chimice degajate prin motor vor uza piesele componente, care nu sunt proiectate să funcționeze în prezența acestor substanțe. Drept urmare, durata de viață a bujiilor și a supapelor va scădea. De aceea, asigură-te că reviziile și orice alte reparații vor fi efectuate la termenele recomandate de producător sau ori de mecanic.

Sursa: Cash Cars Buyer

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide