2024: A crescut amenda pentru staționare neregulamentară. În ce situații poți opri „pe avarii”

Autor: Radu Țuțulan 04 feb. 2024 Știri auto
2024: A crescut amenda pentru staționare neregulamentară. În ce situații poți opri „pe avarii”

Sunt mai multe situații în care șoferii pot opri „pe avarii”, dar cei care nu au un motiv justificat pot fi amendați pentru staționare neregulamentară, această abatere fiind sancționată mai dur în 2024.

Sunt șoferi care folosesc „avariile” pentru a staționa în diverse locuri unde acest lucru e interzis.

Legislația auto din România permite ca, în caz de urgență, să staționezi cu luminile de avarie pornite. Dar cei care abuzează de această prevedere pot fi amendați.

În ce situații poți opri „pe avarii”

Luminile de avarie trebuie activate atunci când mașina are o problemă. Sau când traficul este blocat și vrei să semnalizezi celor din spate pericolul.

Unii șoferi folosesc, însă, „avariile” atunci când vor să oprească într-o zonă unde staționarea nu e permisă. Chiar dacă asta înseamnă să încurce circulația sau, în unele situații, să o blocheze de tot.

Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.

În general, printre urgențele care justifică folosirea avariilor se numără următoarele situații:

  • mașina a suferit o defecțiune
  • șoferul, pasagerul sau altă persoană necesită ajutor
  • drumul este blocat/avariat
  • s-a produs un accident rutier.

Astfel, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe. Iar poliția te poate amenda atunci când oprești într-un loc interzis, chiar dacă stai cu mașina „pe avarii”. Și faptul că ai motorul pornit nu va influența cu nimic situația.

A crescut amenda pentru staționare neregulamentară

În 2024, punctul de amendă s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut. Acesta reprezintă 5% din valoarea salariului minim brut stabilit de Guvernul României.

Astfel, au crescut și amenzile aplicate pentru staționare neregulamentară.

Dacă se constată că un șofer e oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă. Adică o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

În plus, conducătorul auto care lasă mașina într-o zonă unde staționarea nu e permisă poate fi sancționat și pentru parcare neregulamentară. Această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei.

Ceea ce înseamnă că un șofer care staționează neregulamentar poate primi o sancțiune de peste 1.300 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide