2024: Ai voie să vorbești la telefon, pe difuzor, în timp ce conduci? Cum poți să scapi de amendă

Autor: Radu Țuțulan 09 ian. 2024 Știri auto

Legea rutieră din România prevede o serie de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul. Dar, poți să scapi de amendă dacă vorbești la telefon, pe difuzor?

Codul Rutier prevede până la 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc.

De asemenea, în anumite situații poate fi aplicată și sancțiunea suplimentară de suspendare a permisului de conducere.

Amendă pentru folosirea telefonului la volan

Șoferii care sunt prinși că folosesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă o amendă de până la 1.320 de lei.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care vorbesc la telefon fără a folosi un dispozitiv hands-free și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru utilizare în mod neregulamentar a mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

În plus, în această situație polițistul poate dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Iar dacă are loc un accident rutier din cauza utilizării telefonului, atunci permisul va fi suspendat 60 de zile.

Iar, în cazul în care șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, dar nu încalcă nicio altă lege de circulație, atunci va primi o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă.

În condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, sancțiunea pentru utilizarea telefonului fără hands-free poate ajunge la 1.320 de lei.

Ai voie să vorbești la telefon, pe difuzor, în timp ce conduci?

Sunt șoferi care vorbesc la telefon, pe difuzor, în timp ce țin mobilul în mână. Iar alții care îl pun într-un dispozitiv special, amplasat pe bord.

Doar una dintre cele două categorii de conducători auto va scăpa de amendă. Mai exact, cei care îl țin în dispozitivul special.

Pentru că legea sancționează, practic, pe cei care în loc să țină ambele mâini pe volan, au una ocupată cu telefonul mobil. Iar scuza folosită de mulți, că „vorbeau pe difuzor”, nu se aplică. Pentru că, practic, aceștia au atenția distrasă de la trafic. Aceeași situație e și în cazul celor care țin telefonul cu umărul la ureche.

Practic, pentru a nu fi amendat, trebuie ori să folosești căști ori un dispozitiv hands-free. Sau să conectezi telefonul la sistemul audio al mașinii sau să îl pui într-un suport special, pentru a vorbi fără a ține telefonul în mână.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide