2024: Cine are prioritate când semaforul este galben intermitent? Ce reguli trebuie să respecte șoferii

Autor: Radu Țuțulan 22 ian. 2024 Știri auto
2024: Cine are prioritate când semaforul este galben intermitent? Ce reguli trebuie să respecte șoferii

În momentul în care semaforul este galben intermitent, șoferii trebuie să respecte anumite reguli stabilite prin lege, în caz contrar riscă să fie amendați sau, mai grav, să provoace un accident de circulație.

Codul Rutier reglementează circulația în intersecții semaforizate și ordinea de trecere a vehiculelor în cazul în care semnalele luminoase nu funcționează.

Astfel, când semaforul are culoarea verde, șoferii au drept de trecere. Când este galben sau roșu, sunt obligați să oprească.

Dar, în situația în care semaforul este galben intermitent, atunci se aplică alte reguli.

Ce trebuie să faci, în funcție de culoarea semaforului

Așa cum toți șoferii știu, când semaforul este verde, în funcție de banda căreia îi este dresat, șoferi aflați pe acel tronson au drept de trecere.

La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecţiei, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părţii carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, se stabilește în Art. 83 alin. (2) din legea rutieră.

Aceeași regulă se aplică și în momentul în care se aprinde culoarea galbenă a semaforului. Numai că, în cazul în care conducătorul nu poate opri în siguranță, atunci are dreptul să treacă.

Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecţie nu trebuie să treacă de locurile prevăzute la art. 83 alin. (2), cu excepţia situaţiei în care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiţii de siguranţă”, se arată în Codul Rutier.

Iar în cazul în care intersecția e dotată cu semafor verde intermitent la dreapta, atunci când acesta e activ, permite șoferilor să efectueze acest viraj, dar numai după ce acordă prioritate celorlalte vehicule sau persoane care au drept de trecere.

Cine are prioritate când semaforul este galben intermitent?

Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pot exista semafoare distincte pentru fiecare direcție de mers. Astfel, o bandă poate avea „rosu”, în timp ce restul pot primi „verde”.

În cazul în care semaforul nu funcționează, se aplică succesiv următoarele reguli:

  • cele impuse prin indicatoare sau marcaje rutiere
  • prioritate de dreapta, în cazul în care nu există niciun marcaj sau indicator rutier.

Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc. Aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se mai precizează în legea circulației.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide