2024: Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie? În ce situații e anulat permisul auto

Autor: Radu Țuțulan 15 ian. 2024 Știri auto
2024: Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie? În ce situații e anulat permisul auto

În ultimii ani s-a discutat intens despre impunerea unui prag, iar cei care depășesc această vârstă să nu mai aibă dreptul de a conduce un vehicul. Chiar și la nivelul Uniunii Europene s-a analizat posibilitatea ca permisul auto să aibă o valabilitate limitată pentru persoanele vârstnice.

Abilitățile de conducere, reflexele și capacitatea de concentrare la volan scad odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, s-a propus stabilirea unui prag de vârstă pentru șoferi.

Iar conducătorii auto care au depășit acest prag să fie testați medical mult mai riguros și mai des. Astfel, să fie testată vederea, starea psihică, și starea de sănătate generală, pentru a se asigura că vârstnicul este apt fizic și mental să conducă o mașină.

Mai ai dreptul să conduci o mașină dacă ai ieșit la pensie?

Legislația auto din România nu stabilește o vârstă limită sau un prag până la care o persoană poate conduce un autovehicul. Cât timp deține un permis auto valabil și este sănătos fizic și psihic, orice persoană, indiferent de vârstă, poate conduce un vehicul.

Totuși, încă din 2016, s-a încercat introducerea unui prag de vârstă de 70 de ani pentru șoferi. Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de această vârstă să efectueze anual un control medical.

Iar persoanele care nu treceau examenul medical, ar fi rămas fără permis. Dar acest proiect de lege nu a fost promulgat.

În 2023, Uniunea Europeană a început dezbaterile privind o nouă directivă. Prin aceasta, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie crescută la 15 ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani, să fie limitată la 5 ani.

Dar va mai dura probabil câțiva ani până va fi implementată această directivă UE și în România. Asta, desigur, dacă ea va fi aprobată în forma prezentată.

Ceea ce înseamnă că în continuare nu va exista o vârstă maximă până la care un șofer să poată conduce un autoturism. Ci doar va fi modificată valabilitatea permiselor auto pentru cei trecuți de 70 de ani.

Valabilitatea permisului de conducere

Potrivit legii în vigoare, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării.

La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitățile de poliție. Nu mai trebuie susținut un nou examen, dar va fi nevoie de o adeverință medicală.

Pentru a obține această adeverință, pentru preschimbarea permisului, șoferul trebuie să efectueze o serie de controale medicale. Iar medicii care îl examinează vor completa o fișă medicală.

Dacă obține toate avizele medicilor de specialitate, atunci șoferul poate solicita reînnoirea permisului de conducere.

Când e anulat permisul auto

Investigațiile medicale pentru reînnoirea permisului auto sunt:

  • medicină internă
  • pneumologie
  • ortopedie și traumatologie
  • neurologie
  • psihiatrie
  • ORL
  • oftalmologie.

Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită de o adeverință de la medicul de familie, care confirmă că posesorul permisului nu suferă de boli cronice.

Dacă oricare dintre medicii care efectuează un consult constată că respectivul șofer are o afecțiune care îi poate afecta abilitățile de conducere, poate sesiza Poliția.

Iar în urma unor investigații de specialitate, pe care șoferul va fi obligat să le facă, dacă se constată că, într-adevăr, nu mai este apt din punct de vedere fizic sau mental să conducă un vehicul, îi poate fi anulat permisul auto.

În anul 2022, la nivel național, au fost retrase medical 1.183 de permise de conducere”, se arată într-un răspuns transmis de IGPR redacției ProMotor.

Conform legii, orice medic poate sesiza poliția cu privire la un pacient, care deține permis auto, dacă are suspiciunea că acesta nu mai este apt să conducă un vehicul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide