40 de mașini, lăsate fără catalizatoare de doi hoți. Poliția Română i-a prins

Autor: Daniel Samoilă 04 nov. 2021 Știri auto

Nu mai puțin de 40 de mașini dintr-un oraș au fost lăsate fără catalizatoare, după ce doi hoți au reușit să dea mai multe spargeri în decursul a cinci luni. Făptașii au fost prinși și arestați.

Evenimentele mai puțin plăcute au avut loc în orașul Râmnicu Vâlcea. Poliția a reușit să prindă doi tineri care au comis zeci de furturi, în perioada mai – octombrie 2021. Poliția din Municipiul Râmnicu Vâlcea a primit mai multe sesizări, după ce mai mulți proprietari de mașini s-au plâns că au rămas fără catalizatoare.

După două luni de cercetări, oamenii legii au găsi făptașii: unul dintre ei era din Râmnicu Vâlcea, iar celălalt din Golești, o comună apropiată de oraș.

În urma anchetei, polițiștii au stabilit că hoții au comis nu mai puțin de 40 de furturi, produse în mai puțin de cinci luni. Unul dintre făptași are 21 de ani, iar celălalt 26 de ani.

Intră în Galeria FOTO

40 de catalizatoare furate în Râmnicu Vâlcea

Potrivit Adevărul.ro, cei doi făptași au fost prinși în trafic, în luna octombrie și au fost arestați preventiv. De asemenea, înainte de expirarea mandatului, magistrații au luat hotărârea să le prelungească arestul preventiv.

„În urma investigaţiilor, la data de 8 octombrie, cei doi bărbaţi au fost depistaţi în trafic, în municipiu, dispunându-se reţinerea lor pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea pentru 30 de zile”, a declarat Sandra Bălteanu, purtător de cuvând al Poliției Vâlcea.

De ce se fură un catalizator auto

Hoții au furat catalizatoarele pentru că acestea conțin metale prețioase precum: aur, platină, argint, paladiu şi rodiu, care pot fi vândute ușor pe piața neagră de profil. De asemenea, catalizatoarele pot fi comercializate și ca piese second-hand.

Ei acționează, de obicei, în grupuri de două persoane pentru a fura un catalizator. Evenimentul are loc noaptea. O persoană taie efectiv piesa montată pe mașină cu ajutorul unui flex cu acumulator.

O altă persoană stă de pază într-o mașină parcată în apropiere, cu motorul pornit pentru o scăpare cât mai rapidă. Piesele cu care realizează aceste furturi sunt la îndemâna oricui (un cric și un polizor unghiular pe baterii).

Hoții tind să aleagă mașinile cu garda mai înaltă pentru că le este mai ușor să se strecoare sub ele și să le taie piese. Totodată, aceștia aleg mașinile parcate în zonele mai puțin frecventate. De aceea, pentru a nu cădea victime hoților, polițiștii recomandă șoferilor să fie atenți atunci când aleg locul în care își lasă mașina peste noapte.

Top 10 cele mai valoroase catalizatoare auto

10. Preț 1.376 de lei. (Se găsește pe modele Renault. De asemenea, acesta se află și pe Dacia Duster cu motor 1.5 DCI)

9. Preț: 2.787 de lei (Renault)

8. Preț: 3.311 de lei (Mercedes-Benz)

7. Preț: 3.477 de lei (Audi și Volkswagen)

6. Preț: 3.583 de lei (Peugeot și Citroen)

5. Preț: 3.846 de lei (BMW)

4. Preț: 4.149 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

3. Preț: 4.694 de lei (Mitsubishi)

2. Preț: 5.089 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

1.Preț: 7.955 de lei (BMW)

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Poliția Română



Comentarii
Inchide