5.000 de kilometri de gheaţă cu anvelopele Nokian Hakkapeliitta – VIDEO – GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 16 ian. 2019 Știri auto

În primăvara anului trecut a avut loc expediţia islandezo-americană, care a pornit de pe coasta sudică a Groenlandei până la cel mai nordic loc al regiunii şi înapoi. Unul dintre vehiculele speciale folosite de echipa formată din şapte membri, construit de Arctic Trucks, a fost dotat cu anvelope Nokian Hakkapeliitta 44, adaptate pentru o iarnă adevărată.

Anvelopele Nokian Hakkapeliitta 44 au avut de înfruntat un test greu. Aventura intitulată Expeditions7 a început la Isortoq, în vârful sudic al Groenlandei, şi s-a îndreptat către Wulff Land, în extremitatea nordică. În cea mai mare parte, traseul a străbătut vârful gheţarului continental, care are câteva mii de kilometri lungime şi peste trei kilometri grosime în anumite puncte.

În timpul călătoriei, membrii expediţiei au înregistrat informaţii despre vreme şi au colectat probe de zăpadă şi gheaţă, pe care le-au predat ulterior universităţilor, pentru cercetare. Expediţia a durat aproape trei săptămâni înainte ca grupul să sosească în satul Sisimiut, pe coasta de vest a Groenlandei. Distanţa totală parcursă a fost de 5.169 km.

Expediţia a avut parte şi de alte provocări pe traseu. Condiţiile meteorologice schimbătoare de iarnă şi furtunile de zăpadă cu vizibilitate zero au încetinit uneori înaintarea. Deplasarea cea mai lentă a fost atunci când vehiculele puteau gestiona doar 10 kilometri pe oră. Cele mai scăzute temperaturi înregistrate au fost de -40°C.

Echipa a ales trei vehicule construite special de Arctic Trucks din Islanda – aceleaşi tipuri de vehicule folosite pentru expediţiile din Antarctica. Cel mai nou vehicul a fost echipat cu anvelope Nokian Hakkapeliitta 44. Anvelopa are un compus de rulare adaptat pentru a oferi aderenţă şi rezistenţă la temperaturi foarte scăzute.

Un pneu Nokian Hakkapeliitta 44 cântăreşte 70 de kilograme şi are un diametru de peste un metru. Anvelopele solide au fost create anul trecut, ca rezultat al unei lungi colaborări între Nokian Tyres şi Arctic Trucks.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide