A fost deschis circulației tronsonul 2 al DEx12 Craiova-Pitești – Centura orașului Slatina (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 28 iul. 2022 Știri auto

Centura orașului Slatina, parte din DEx12 Craiova-Pitești, a fost deschisă traficului în dimineața zilei de joi, 28 iulie 2022. Astfel, de astăzi, se poate circula pe o infrastructură rutieră modernă pe cei aproximativ 40 de kilometri de la intrarea în Balș până la ieșirea din Slatina. În acest fel vor fi evitate zonele critice din cele două orașe, pe Drumul Național 65 Pitești-Craiova.

„Încă 21,35 de kilometri de drum de mare viteză se adaugă din acest moment celor 18,5 kilometri pe care se circulă încă din luna aprilie”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, într-o postare pe pagina personală de Facebook. La 21 aprilie 2022, a fost deschis circulației lotul 1 al a tronsonului 2, de la intrarea în Balș până în localitatea Piatra Olt.

Acum se circulă pe 40 km de drum expres între Pitești și Craiova

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

„Cei aproape 40 de km ai primului drum expres din România elimină una dintre cele mai mari probleme de pe ruta Pitești-Craiova. Respectiv aglomerația provocată de tranzitarea orașelor Slatina și Balș. Astfel, prin ocolirea celor două localități din sudul țării se va scurta considerabil timpul de deplasare. Totodată, va crește gradul de siguranță pe acest traseu care asigură legătura rutieră între Muntenia și Oltenia.

Construcția celor aproximativ 40 de kilometri ai tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești a început în septembrie 2019. Tronsoanele 3 și 4, construite de același antreprenor român, avansează foarte bine, spune ministrul Transporturilor. Acesta adaugă că „pe tronsonul 3 stadiul fizic al lucrărilor a depășit în acest moment 30%. Activitățile de proiectare pentru Tronsonul 4 sunt avansate”.

Potrivit ministrului Transporturilor, dacă se va continua în acest ritm, circulația pe cei 31,75 de kilometri ai tronsonului 3 s-ar putea deschide în 2023. De asemenea, pe cei 31,82 de kilometri ai tronsonului 4 se va putea circula în 2024.

Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din România a ajuns la 978 km

În schimb, Sorin Grindeanu a precizat că alta este situația pe tronsonul 1, între Centura Nord Craiova și intrarea în Balș. Pe această porțiune, antreprenorul italian „are mari întârzieri”. „Stadiul fizic de doar 52% arată că pe acest tronson de 17,7 kilometri nu va putea fi deschisă circulația până la sfârșitul anului, așa cum prevede contractul”, a mai adăugat Sorin Grindeanu.

Întregul proiect al DEx12 Craiova-Pitești, în lungime de peste 120 de kilometri, este finanțat din bani europeni (POIM 2014-2021).

Prin deschiderea de azi, rețeaua de autostrăzi și drumuri expres din România ajunge la 978 de kilometri. Acesta ar putea atinge borna simbolică de 1.000 de kilometri în două situații. Fie PORR să termine cei 13 kilometri ai lotului 1 pe Autostrada A1 Sibiu-Pitești (stadiul fizic l lucrărilor este de peste 75%). Fie Alsim Alarko să deschidă cei 10 kilometri de pe lotul 2 al Autostrăzii A0 între Jilava și Bragadiru. În acest caz, șantierul se află la aproximativ 60%.

Sursa: Facebook/Sorin Grindeanu

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură - Facebook


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide