A fost inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume. În doar 6 minute ajungi din Europa în Asia

Autor: Cristian Gubandru 23 mart. 2022 Știri auto

Cel mai lung pod suspendat din lume, cunoscut ca Podul Canakkale 1915 sau Podul Dardanelelor, a fost inaugurat în nord-vestul Turciei și permite șoferilor ca în 6 minute să ajungă din Europa în Asia peste Strâmtoarea Dardanele. Taxa pentru șoferi este de 200 de lire (13 euro).

Până la inaugurarea podului, șoferii puteau traversa doar cu feribotul, iar călătoria dura aproximativ 90 de minute.

Podul este primul care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Podul Canakkale 1915 a costat 2,5 miliarde de euro. Acesta are o înălțime de 318 metri, o lungime de 4,6 km şi folosește doar doi piloni, având o distanţă de 2 km între aceștia.

Construcţia a început pe 18 martie 2017 și a fost finalizată cu 18 luni mai devreme. Turcia mai are trei poduri din Istanbul care leagă cele două continente, însă acesta va lega Tracia de Est de Anatolia ocolind Istanbulul.

VIDEO: Cel mai lung pod suspendat din lume

Anul viitor, vor fi inaugurate două tuneluri care vor ușura coborârea şi ieşirea din Munţii Kaz, iar podul Çanakkale 1915 va prelua traficul.

Acest pod este “un mod de a păstra vie amintirea martirilor de la Canakkale”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în discursul de inaugurare.

Inaugurarea sa a avut loc cu ocazia aniversării victoriei navale a forțelor otomane din 18 martie 1915 împotriva Aliaților în Bătălia de la Dardanele. Luptele, care au durat până în ianuarie 1916, au avut ca rezultat victoria otomanilor împotriva trupelor britanice și franceze.

De la venirea la putere, președintele turc a supravegheat și construcția la Istanbul a unui tunel sub Bosfor, a unui al treilea pod care îl traversează și a unui aeroport. În iunie 2021, a lansat și șantierul proiectului „Canalul Istanbul”, un canal gigantic de 45 de km paralel cu strâmtoarea Bosfor, criticat de opoziție și de activiștii de mediu.

Cum arată Golden Gate-ul de Brăila la început de 2022? Podul suspendat peste Dunăre prinde contur.

Sursa: CNN

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: YouTube


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide