A fost inventat radarul care măsoară poluarea maşinilor de pe şosea. VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 19 sept. 2013 Știri auto
A fost inventat radarul care măsoară poluarea maşinilor de pe şosea. VIDEO

Radarul care măsoară poluarea, şi nu viteza, a fost inventat de către cercetătorii de la Universitatea Carlos III din Madrid, Spania. Potrivit creatorilor săi, radarul poate măsura în timp real poluarea emisă de fiecare maşină care circulă pe un drum cu mai mult de două benzi pe sens.

Mai mult, conceptul poate fi transformat într-o soluţie completă de gestionare a traficului în zonele aglomerate. Cu ajutorul sistemului dezvoltat de spanioli, autorităţile pot modifica limitele de viteză astfel încât nivelul de poluare dintr-o anumită zonă să fie redus la minimum.

Potrivit cercetătorilor, 4% dintre maşinile care circulă în prezent pe şosele sunt vinovate pentru 90% din totalul de emisii toxice. Astfel, radarul creat de ei poate ajuta autorităţile să identifice mai uşor maşinile care poluează foarte mult şi să remedieze problema.

Cum reuşeşte o cameră să detecteze poluarea emisă de maşini? Conform spaniolilor, toate gazele toxice conţin câte o semnătură proprie care poate fi „citită” de un senzor infraroşu. Astfel, radarul – care e o cameră multispectrală modificată – foloseşte o serie de filtre pentru a analiza diferite porţiuni ale luminii şi a releva semnăturile specifice fiecărui gaz toxic.

Video:

Credeţi că această invenţie ar putea fi folosită cu succes în România?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide