A nins abundent în județul Brașov. Anvelopele de iarnă, obligatorii

Autor: ProMotor 07 mai 2020 Știri auto
A nins abundent în județul Brașov. Anvelopele de iarnă, obligatorii

A nins abundent în județul Brașov, iar zăpada s-a depus pe carosabil. În aceste condiții, anvelopele de iarnă sunt obligatorii. Iată tot ce trebuie să știi.

Drumarii au ieșit cu utilajele de deszăpezire după ce zăpada s-a depus pe carosabil. S-a întâmplat nu doar în județul Brașov, ci și la Sibiu și la Miercurea Ciuc. De altfel, zonele montane sudice se află sub cod portocaliu de viscol, iar o mare parte din țară este sub cod galben de vânt intens.

CNAIR a postat pe contul de Facebook al companiei mai multe filmulețe din timpul intervențiilor drumarilor. Cel mai consistent strat de zăpadă s-a depus, după cum era de așteptat, pe Transfăgărășan. Aici, utilajele fac cu greu față zăpezii abundente.

Este de la sine înțeles că în aceste condiții dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă este obligatorie. Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sau cele allseason sunt obligatorii atunci când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada anului. Prin urmare, dacă eşti surprins de aceste fenomene meteo cu anvelopele de vară rişti o amendă de până la 2.900 de lei. Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, şi reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situaţiei (montarea anvelopelor de iarnă).

Din fericire, dacă putem spune astfel, restricțiile de circulației impuse din cauza epidemiei de coronavirus i-au împidicat pe cei mai mulți șoferi să ajungă la vulcanizare pentru înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară. În aceste condiții, ne așteptăm ca cei mai mulți să nu fie prinși nepregătiți de această ultimă răbufnire a iernii.

Vremea rece va continua și în perioada următoare. Vor fi ploi slabe prin centru, est, sud-est și izolat în rest, iar la munte vor fi ninsori, lapoviță și rafale de peste 70 km/h. La altitudini mari vor predomina ninsorile și pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va trece de 140 km/h. Intensificări vor fi și în Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum și în centrul și nordul Moldovei, cu rafale în jur de 50 km/h. Vântul își va face simțită prezența și în restul teritoriului, unde va atinge viteze de 40 km/h.

Vremea se va îmbunătăți semnificativ pe măsură ce ne apropiem de weekend, iar aspectul se va apropia mai mult de regimul termic normal din această perioadă a anului, în toate regiunile țării.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide