Acesta este Aygo X, noul crossover mini de la Toyota

Autor: Mihai Morcovescu 05 nov. 2021 Știri auto

Anunțat în primăvară de conceptul X Prologue, noul crossover mini Toyota Aygo X a fost prezentat oficial. Succesorul lui Aygo este primul model construit în totalitate de japonezi, care au renunțat la colaborarea cu grupul PSA.

Din punct de vedere estetic, noul Aygo X afișează un look specific vehiculelor din segmentul A, care se distinge prin inserţii din plastic negru în partea inferioară a caroseriei, o gardă la sol mărită cu 11 mm și jante ce pot ajunge la 17 inch. În același timp, parbrizul are acum o înclinație de 10%.

Construit pe platforma GA-B, care este folosită și de noul Yaris, Aygo X a crescut în dimensiuni comparativ cu modelul pe care îl înlocuiește. Astfel, lungimea a fost mărită la 3.700 mm (+ 235 mm), lățimea la 1.740 mm (+ 125 mm), în timp ce ampatamentul are acum 2.430 mm, cu 90 mm mai mult față de predecesor. De asemenea, noul Aygo X este acum și mai greu (940 kg).

Niponii au montat sub capota noului Aygo X un motor pe benzină de 1,0 litri, care dezvoltă 71 CP și 94 Nm de cuplu. Resursele sunt transmise cătrepuntea față prin intermediul unei cutii de viteze manuală cu șase trepte sau a uneia automate de tip CVT.

Aygo X oferă un interior mai spațios

Acesta este Aygo X, noul crossover mini de la Toyota

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Portierele din spate ale noului Toyota Aygo X prezintă aceleași geamuri ca la precedentul Aygo, care au deschidere pe orizontală spre exterior, iar hayonul este integral din sticlă. Blocurile optice înglobează tehnologie LED.

Cea mai importantă schimbare o reprezintă habitaclul, care acum este mai spațios. Distanța dintre scaunele anterioare a fost mărită cu 40 mm, iar poziționarea lor este cu 55 mm mai sus comparativ cu vechiul Aygo.  Și portbagajul este acum mai spațios, având un volum de 231 litri cu scaunele posterioare în poziție normală și 829 litri cu scaunele rabatate.

Noul Aygo X oferă sistemul de asistență Toyota Safety Sense în echiparea de bază, care mai include între altele un sistem de frânare automată cu cameră frontală și radar. Opțional vor fi disponibile un sistem de infotainment cu ecran tactil de 7,0 inch cu conectivitate Apple CarPlay și Android Auto.

La nivelurile de echipare superioare vor fi oferite, de asemenea, roți de 18 inch, vopsea contrastantă în două nuanțe și un ecran de 9,0 inch cu conectivitate wireless pentru smartphone-uri. Ca și până acum, tot opțional va putea fi comandat și un acoperiș de pânză complet retractabil

Modelul este dedicat exclusiv piețelor europene și va fi produs la fabrica Toyota din Cehia. Livrările vor debuta în primăvara anului viitor, când vor fi anunțate și prețurile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Toyota


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide