Activiștii de mediu se răzbună pe SUV-uri. Care sunt modelele vizate

Autor: Andreea Ditcov 05 dec. 2022 Știri auto

Activiștii de mediu vizează în prezent mașinile, de tip SUV, pe care le consideră o amenințare la adresa mediului înconjurător.

Un grup de activiști ce militează pentru oprirea schimbărilor climatice numit „Tyre Extinguishers”, dezumflă anvelopele a mii de SUV-uri într-o campanie globală, într-o încercare „de a face imposibilă deținerea unui SUV zonele urbane”.

Potrivit site-ului oficial al activiștilor, aceștia au reușit să dezumfle anvelopele a peste 10.000 de SUV-uri, începând din martie 2022. Cea mai mare acțiune a lor până acum a fost organizată pe 28 și 29 noiembrie, când membrii mișcării au dezumflat anvelopele a 900 de SUV-uri în 19 orașe din opt țări diferite.

Echipa a descris acțiunea în masă din 28-29 noiembrie drept „cea mai mare acțiune globală coordonată împotriva vehiculelor cu emisii ridicate de carbon din istorie.” Tot aceștia au anunțat că nu este ultima inițiativă de acest fel. Activiștii lasă un pliant pe vehiculele „dezarmate” pentru a-l informa pe proprietar despre raționamentul din spatele acestei acțiuni și pentru a-i garanta faptul că este în siguranță. Activiștii „Tyre Extinguishers” cer guvernelor să interzică SUV-urile din zonele urbane și să „le taxeze până la dispariție”, investind în schimb masiv în transportul public gratuit.

Ce indicații primesc cei care doresc să se alăture mișcării anti-SUV

Site-ul oficial al „Tyre Extinguishers” are o pagină dedicată, numită „cum să găsești un SUV”, cu o descriere succintă a vehiculelor vizate. Aceștia notează în cele câteva rânduri că mașinile vizate sunt „mult mai mari decât mașinile obișnuite, fiind mai înalte și ocupă mult spațiu”. Pagina include fotografii ale unor modele de SUV populare, precum Land Rover Discovery, Volvo XC90, Jeep Compass, generația anterioară a Nissan Juke/Qashqai/X-Trail și Toyota RAV4. Tot pe site există secțiunea „Cum să dezumflați o anvelopă SUV” cu instrucțiuni detaliate.

În mod interesant, activiștii nu sunt doar împotriva SUV-urilor „poluante”, ci îi vizează și pe cei cu SUV-uri electrice, deoarece designul și caroseria, în general, sunt nesigure pentru pietoni și alți utilizatori ai drumului, consideră aceștia.

Purtătorul de cuvânt al „Tyre Extinguishers”, Marion Walker, a declarat că inițiativa lor dorește să demonstreze că ”oricine, de pretutindeni, poate lua măsuri (pentru limitarea încălzirii – n.r.) climatice și pentru a pune capăt dominației mașinilor masive în orașele lumii. Mișcarea noastră va continua să crească – odată ce ideea a apărut, nu poate fi oprită!”

Realitatea este că fenomenul schimbărilor climatice este mult mai complex decât lasă de înțeles mișcarea anterior menționată, iar SUV-urile sunt cele mai populare modele de autovehicule din întreaga lume. Astfel, dezumflarea și avarierea proprietății private a altei persoane nu este modalitatea de a răspândi un mesaj potrivit despre climă.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide