Acuzație de omor în primul accident mortal produs de o mașină autonomă

Autor: George Cristea 16 sept. 2020 Știri auto

Primul accident mortal produs de o mașină autonomă a avut loc în 2018 și a declanșat o polemică privind responsabilitatea asupra producerii accidentului. Șoferul de siguranță al mașinii a fost acuzat de omor prin imprudență.

Intră în Galeria FOTO

Şoferul de rezervă al maşinii implicate în primul accident mortal cu o maşină autonomă a fost acuzat de omor prin imprudenţă. Accidentul a avut loc în 2018, în Arizona, unde Uber Technologies testa sistemul self-driving. Din păcate, nici sistemul, nici şoferul de rezervă, nu au observat-o pe Elaine Herzberg care traversa strada pe lângă bicicletă.

Rafael Vasquez, în vârstă de 46 de ani, cunoscut sub numele de Rafaela, a pledat nevinovat, marţi, după ce a fost acuzat de moartea lui Elaine Herzberg, la 27 august 2018, conform datelor instanţei. Vasquez a fost eliberată în aşteptarea procesului stabilit pentru februarie 2021. Poliţiştii spun că accidentul putea fi în întregime evitat dacă Rafael Vasquez, şoferul de rezervă, ar fi fost atent la drum. În schimb, acesta se uita pe telefon, la emisiunea „The Voice”, potrivit Reuters.

Cine a fost de vină pentru primul accident mortal produs de o mașină autonomă

În noiembrie 2018, autoritatea americană pentru siguranţa transporturilor (NTSB) a dat vina pe lipsa de acţiune a lui Vasquez şi pe Uber pentru lipsa de atenţie faţă de siguranţă şi pentru decizii inadecvate în procesul de dezvoltare a vehiculului autonom al companiei.

NTSB a indicat drept cauză probabilă eşecul lui Vasquez de a monitoriza mediul de conducere „deoarece atenţia acesteia era distrasă în timpul călătoriei de telefonul personal”. Vaquez, în calitate de șofer de siguranță, trebuia să acţioneze în caz de urgenţă.

Uber a luat o serie de decizii în procesul de dezvoltare care au contribuit la cauza accidentului, a mai indicat NTSB. Software-ul din maşina Volvo XC90 modificată nu a identificat-o corect pe Herzberg ca fiind un pieton. În plus, Uber a dezactivat sistemele automate de frânare de urgenţă din vehiculului Volvo XC90 şi a exclus utilizarea imediată a frânării de urgenţă, bazându-se în schimb pe şoferul de rezervă, notează Reuters.

Accidentul a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la siguranţa maşinilor autonome. Peste 50 de accidente au implicat până acum maşini autonome, însă, de cele mai multe ori, vina a aparţinut oamenilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide