Ai voie să remorchezi o mașină rămasă în pană? Amenda e de aproape 3.000 de lei

Autor: Radu Țuțulan 28 sept. 2023 Știri auto

Legea este strictă în ceea ce privește modul în care ai voie să remorchezi o mașină rămasă în pană, iar cei care nu respectă prevederile riscă o amendă de aproape 3.000 de lei.

Dacă ai rămas cu mașina în pană sau vrei să ajuți pe cineva aflat în dificultate, trebuie să fii atent.

Legea nu permite remorcarea unui autovehicul decât în anumite condiții. Iar aceste reguli sunt menite să sporească siguranța rutieră pe drumurile publice.

Ai voie să remorchezi o mașină rămasă în pană?

Conform Art. 157 din legea 195/2002, remorcarea unui autovehicul se poate face cu respectarea următoarelor reguli:

  • șoferii ambelor autovehiculelor trebuie să posede permise de conducere valabile;
  • autovehiculul trăgător să nu remorcheze un autovehicul mai greu decât masa proprie;
  • Ambele vehicule să folosească sistemele de tractare montate de producători;
  • autoturismul poate fi remorcat folosind o legătură flexibilă de 3-5 metri (șufă) doar dacă direcția și frânele nu sunt defecte. Altfel, tractarea se realizează prin intermediul unei bare metalice în lungime de cel mult 4 m;
  • dacă sistemul de iluminare și semnalizare nu funcționează, este interzisă remorcarea unui vehicul pe timpul nopții și în condiții de vizibilitate redusă, iar pe timpul zilei e obligatorie montarea unei inscripții „Fără semnalizare” în partea din spate, precum și indicatorul „Alte pericole”.

Indicat este să apelați la ajutorul unei platforme de tractare. Aceasta este cea mai sigură modalitate de a ajunge cu mașina acasă ori în service, dacă ați rămas în pană.

Amenda ajunge la aproape 3.000 de lei

Tehnica de remorcare cu ajutorul unei șufe nu este deloc simplă. Vehiculul tractat trebuie să mențină permanent cordelina de tractare tensionată. Cel care trage nu trebuie să accelereze sau să frâneze brusc. Iar coordonarea dintre cei doi șoferi este esențială pentru a efectua în siguranță toate manevrele.

În plus, nerespectarea regulilor de tractare specificate în lege se plătește scump.

Poliția poate aplica o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar această sancțiune se aplică atât șoferului care tractează, cât și celui care e remorcat.

Astfel, fiecare poate primi o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide