Amenzi pentru șoferii care parchează pe trotuar fără a lăsa spațiu de un metru

Autor: Marius Vișan 29 iun. 2021 Știri auto
Amenzi pentru șoferii care parchează pe trotuar fără a lăsa spațiu de un metru

Este vorba de o propunere legislativă ce are ca scop amendarea șoferilor care parchează mașinile pe trotuar, fără a lăsa un metru liber pentru pietoni.

Prin propunerea legislativă amintită, care are în vedere modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este vizată introducerea unor amenzi de mii de lei pentru “nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”, scrie Avocatnet.ro.

Inițiatorii proiectului amintit consideră necesară luarea unor măsuri care să protejeze și să faciliteze accesul pietonilor pe trotuare, cu precădere în cazul părinților care au copii în cărucioare sau a persoanelor cu dizabilități.

Sancțiunea va fi încadrată în clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă

Sancțiunea va fi încadrată, potrivit OUG nr. 195/2002, în clasa a IV-a de sancțiuni, astfel că șoferii care vor încălca aceste reguli vor primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și 6 puncte de penalizare.

Deși, în mod normal, conform OUG nr. 195/2002, ”un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, un punct-amendă are o valoare de 145 lei.

Astfel, la un calcul simplu, rezultă că, dacă acest proiect va fi adoptat, șoferii care nu vor lăsa un metru liber pentru pietoni vor putea primi, anul acesta, o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

De asemenea, dacă nu luăm în calcul excepția, cum salariul minim brut pe economie a fost stabilit de către Guvern la 2.300 lei, ar însemna că un punct-amendă ar fi, în mod normal, de 230 de lei, adică amenda ar putea varia între 2.070 lei și 4.600 de lei.

Această propunere legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Sursă: Avocatnet.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide