Ce amenzi iau șoferii care stropesc pietonii? Sumele sunt uriașe!

Autor: Elena Luchian 03 iul. 2021 Știri auto

Codurile portocalii de ploaie și vremea rea au produs, în această vară, haos în Capitală. Mai multe artere importante din București s-au transformat, în repetate rânduri, în adevărate râuri, în care mașinile înaintează cu greu. Șoferii trebuie să aibă grijă însă, și la cei care circulă pe jos. Ce amenzi iau dacă stropesc pietonii?

GALERIE FOTO

Să aștepți la trecerea de pietoni sau în stația de autobuz, să stai minute în șir pe un refugiu de tramvai sunt, pentru pietonii care înfruntă vremea rea, adevărate aventuri. Puțini sunt cei care ajung la destinație fără să fi făcut baie involuntar. Mulți șoferi nu reduc viteza atunci când trec pe lângă cei care se deplasează pe jos, în zilele în care Bucureștiul este aproape inundat. Dar conducătorii auto trebuie să știe că pot lua amendă dacă stropesc pietonii. Iar sumele nu sunt mici deloc.

Cei care stropesc pietonii, pedepsiți prin lege. Amenzi usturătoare

Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, “stropirea pietonilor, a clădirilor și a vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi”, reprezintă o contravenție.

Dar singura șansă a pietonilor este ca un echipaj de poliție să fie de față în momentul în care șoferii îi stropesc. Altfel, procedura este anevoioasă, iar șoferul poate primi cel mult un avertisment, în cazul în care pietonul depune o plângere la poliție. Mai mult, pietonul trebuie neapărat să rețină numărul de înmatriculare. Dar cel mai probabil, prima grijă a sa este reprezentată de ținuta îmbibată cu apă.

Dacă totuși aleg să facă o plângere, aceasta se depune la secțiile de poliție aflate pe raza cărora a avut loc incidentul sau la Poliția Rutieră. Va fi de ajutor și un martor la incident.

Stropirea pietonilor poate fi calificată drept deteriorare a bunurilor personale. Potrivit articolului 585 din Codul Penal – Contravenții, acest lucru se pedepsește cu amendă de la 500 la 1000 de lei sau cu închisoare polițienească de la o zi la o lună.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide