ANAF va colabora direct cu RAR. Ce controale vor fi făcute din 2023

Autor: Andreea Ditcov 07 dec. 2022 Știri auto
ANAF va colabora direct cu RAR. Ce controale vor fi făcute din 2023

ANAF a anunțat că va continua controalele riguroase și în 2023, iar într-un document al Ministerului Finanțelor este evidențiat faptul că zona Auto și RAR vor fi vizate. Este de precizat că autoritățile centrale doresc creșterea numărului de verificări documentare raportate la totalul acțiunilor de control fiscal realizate de administrația fiscală, comparativ cu nivelul anului 2022, anunță hotnews.ro.

Printre inițiativele de control anunțate se numără acțiuni de analiză și control în domeniul economiei digitale:

Acțiuni concentrate în domeniul comerțului cu autoturisme rulate. Controalele ANAF vor deveni mai eficiente în urmă operaționalizării schimbului de date dintre RAR și Agenție, fapt reglementat prin OUG nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național de factura electronică e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea OG nr. 78/2000. Măsurile vizează (a) axarea analizelor de risc pe detectarea și stoparea timpurie a cazurilor de fraudă; (b) crearea unui mecanism de reacție rapidă în etapa premergătoare obținerii cărții de identitate de la RAR, pentru valorificarea operativă a informațiilor prin instituirea măsurilor asigurătorii în cazurile de fraudă sau punerea în aplicare a măsurilor de executare silită, după caz.

Activități orientate către domeniile cu risc ridicat de evaziune fiscală la TVA și impozitul pe profit, precum construcții (inclusiv servicii conexe), tranzacții imobiliare, reparații auto, comerț cu ridicata și cu amănuntul( în special în domeniul legume-fructe, materiale reciclabile, etc.);

Modelele de calcul ale decalajelor fiscale vor fi modificate

A fost anunțat faptul că ANAF dorește rafinarea modelelor existente de calcul al decalajelor fiscale, iar Agenția a inițiat un proces de dezvoltare a capacității analitice pentru a identifica zonele cu risc fiscal ridicat și pentru a adopta măsurile optime pentru a crește eficacitatea și eficiența colectării veniturilor la bugetul general consolidat. Modelele alternative de estimare a decalajului fiscal vor ajuta la identificarea domeniilor cu cel mai mare risc de neconformare, având efect direct în prioritizarea activităților de administrare fiscală.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Registrul Auto Român Oficial - Facebook


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide