Analiză piaţa RCA: TOP companii care achită daunele în termenul legal

Autor: Marius Vișan 14 mart. 2017 Știri auto
Analiză piaţa RCA: TOP companii care achită daunele în termenul legal

ASF a publicat o analiză a modului de soluţionare a dosarelor de daună aferente poliţelor RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul I al anului 2016. Astfel, în perioada ianuarie – iunie 2016, societăţile de asigurare au avizat un număr 135.709 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA, în creştere cu 16,40% faţă de semestrul II al anului 2015. Dintre acestea, 82,35% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 16,34% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,60% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată.

Din numărul total de dosare de daună avizate, în semestrul I al anului trecut, 86,63% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,61% au fost deschise pentru vătămări corporale şi 10,76% au fost deschise pe acţiuni de regres.

Patru societăţi de asigurare au cumulat 74,89% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate şi anume: Euroins S.A. (23,58%), Carpatica Asig S.A. (20,02%), Asirom VIG S.A. (17,07%) şi City Insurance S.A. (14,23%).

În ceea ce priveşte modul de respectare de către societăţile de asigurare a termenului legal de plată şi a celui de soluţionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii, pot fi evidenţiaţi doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluţionează dosarele: durata medie de plată a dosarelor de daună şi durata medie de soluţionare a dosarelor de daună.

Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în primele şase luni ale anului trecut, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza acestui indicator a fost efectuată fără datele aferente dosarelor de daună avizate şi plătite de Carpatica Asig S.A.). Din totalul de dosare de daune avizate 54,70% au fost achitate în termenul legal.

Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15 zile/dosar, cu un procent de 98,49% din dosare plătite în termenul legal, în timp ce City Insurance S.A. şi Asirom VIG S.A. au cele mai mari procente de dosare plătite peste termenul legal (84,27%, respectiv 71,07%). ASF a efectuat o serie de controale pe această tematică în 2016 atât la City Insurance S.A., cât şi la Asirom S.A., a aplicat sancţiuni şi a dispus măsuri de remediere care sunt urmărite în mod permanent şi ale căror efecte se vor vedea în 2017.

Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul I din 2016 a fost de 60,07 zile/dosar, în scădere cu 6,69% faţă de înregistrările din semestrul II al anului precedent. Aproape 80% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal.

Uniqa Asigurări S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor (27,95 zile/dosar), iar City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (117,25 zile/dosar), un procent de 63,66% din dosarele plătite fiind instrumentate într-un termen mai mare de 3 luni.

Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:

a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide