Asemănări și diferențe între scuter și moped. Care poate fi condus cu permis Categoria B?

Autor: Radu Țuțulan 11 feb. 2024 Știri auto

Aglomerația din marile orașe îi determină pe tot mai mulți șoferi să caute alternative. Iată ce asemănări și diferențe există între scuter și moped, două dintre alternativele cele mai populare, și în ce condiții pot fi conduse acestea cu permis Categoria B.

Mopedele și scuterele sunt două dintre variantele la care mulți șoferi apelează pentru a se deplasa mai repede prin traficul aglomerat al marilor orașe.

Există o serie de asemănări între cele două tipuri de vehicule, dar și deosebiri.

Ce este un scuter

Scuterul este un vehicul cu două roți, dotat cu motor termic sau electric. În general, capacitatea cilindrică a acestuia e de cel puțin 50 cm3. Majoritatea au o transmisie automată și sunt dotate cu far, stop, claxon, becuri de semnalizare și oglinzi retrovizoare.

Acest vehicul este ușor, iar poziția de conducere este foarte comodă. Scuterul e caracterizat prin designul care permite ținerea apropiată a picioarelor pe podeaua plată.

Roțile au un diametru cuprins între 20 și 28 cm, mult mai mici decât ale unei motociclete sau biciclete.

Motorul este amplasat fie posterior, fie este fixat sub scaun. Totodată, sub scaun se regăsește și un spațiu de depozitare.

Ce avantaje are un moped

Mopedul mai era numit, în trecut, și bicicletă cu motor. Adică vehicul motorizat, prevăzut cu pedale, dar în prezent acestea nu mai vin cu pedale.

Spre deosebire scuter, un moped are o capacitate cilindrică mai mică de 50 cm3.

Se conduce aproximativ la fel de ușor ca o bicicletă, este mai ieftin decât un scuter și are costuri de întreținere mai reduse. În plus, consumul de carburant este foarte mic, uneori fiind chiar sub 3 litri de benzină la 100 km.

Aceste vehicule pot să atingă maximum 45-50 km/h, însă depinde foarte mult de greutatea conducătorului.

În plus, atât mopedele cât și scuterele care au până în 125 cm3 pot fi conduse de la vârsta de 16 ani. Dar numai după absolvirea unei școli de șoferi și promovarea unui examen teoretic și a probei practice specifice acestei categorii.

Poți conduce scuter și moped cu permis Categoria B?

Șoferii care dețin permis de conducere categoria B pot conduce anumite tipuri de scuter fără a avea nevoie de permis special. La fel și în cazul unui moped.

Condiția este ca viteza maximă a acestora să nu depășească 50 km/h.

De asemenea, capacitatea cilindrică a motorului trebuie să fie de cel mult 50 cm3 sau 4 kW în cazul motoarelor electrice.

În plus, masa proprie de maximum 350 de kilograme, fără a include bateriile.

Pentru restul vehiculelor pe două roți va fi nevoie de permis special:

  • Categoria A1 – motor între 50 cm3 și 125 cm3
  • Categoria A2 – motor între 125 cm3 și 400 cm3
  • Categoria A – motor peste 400 cm3.

La finalul anului trecut, Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care posesorii de permis Categoria B pot conduce și motociclete de până la 125 cm3. Dar această lege a fost atacată de Președintele României la Curtea Constituțională. Și până când CCR nu se va pronunța, această lege nu se poate aplica.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide