Asigurare RCA 2021. Ce înseamnă, de fapt, decontarea directă și cu cât vei plăti mai mult polița RCA anul acesta?

Autor: Marius Vişan acum 3 luni Știri

Când vine vorba de o asigurare RCA cei mai mulți români aleg în funcție de prețuri. Astfel, companiile care oferă cel mai mic preț au printre cele mai mari profituri.

Există însă și societăți care sunt reclamate când vine vorba să acorde despăgubiri în cazul unui accident. Pentru a evita aceste situații clienții au la dispoziție decontarea directă.

Ce este o asigurare RCA cu decontare directă?

Decontarea directă este un serviciu opțional (deocamdată) care poate fi achiziționat împreună cu polița RCA. Acest serviciu este menit să-l ajute pe asigurat. Asta înseamnă că după un accident rutier, proprietarul mașinii păgubite are opțiunea de a merge la propriul asigurător RCA pentru a-și recupera prejudiciu.

Așadar, decontarea directă îți permite să repari mașina la asigurătorul tău, dacă ești implicat într-un accident rutier unde vina nu a fost a ta, urmând ca asigurătorul său să recupereze suma plătită de la asigurătorul șoferului vinovat.

Prețuri mai mari cu între 100 – 250 de lei pentru decontarea directă

Costul clauzei de decontarea directă poate fi diferit de la o companie la alta. Astfel, pe lângă costul poliței RCA poți plăti în plus câțiva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei. Să zicem că un client vrea să achiziționeze o poliță RCA pe 12 luni. El va plăti în plus pentru decontarea directă, pe lângă prețul poliței, între 100 și 240 de lei.

Legea spune că fiecare asigurător are dreptul de a-și stabili propriile tarife și criterii pentru clauza de decontare directă. De exemplu tipul autovehiculului sau vechimea acestuia.

Chiar și așa există șoferi care fie nu știu despre acest serviciu, fie nu vor să plătească suplimentar. Asta în ciuda faptului că sunt protejați în cazul unui accident de care nu se fac vinovați.

Începând cu dată de 10 noiembrie 2020, șoferii pot face dovadă încheierii asigurării RCA și prin prezentarea unui document electronic cu polița emisă, în cazul unui control al Poliției. Este eliminată astfel obligativitatea prezentării poliței în format tipărit – documentul electronic având aceeași valoare legală.

Intră în GALERIA FOTO


Sursa foto: ProMotor, Shutterstock.com


Comentarii
Inchide