Aston Martin prezintă noul Vantage V12. Aceasta este ultima iterație și va fi produsă în doar 333 de exemplare

Autor: Mihai Morcovescu acum 4 luni Știri auto

Producătorul britanic de automobile Aston Martin dezvăluit cel mai puternic și mai rapid Vantage V12 din istorie. Aceasta este ultima generație modelului echipat cu acest motor și va fi produsă într-o serie limitată de doar 333 de exemplare.

Așa cum anunța la sfârșitul anului trecut, constructorul va retrage definitiv de pe piață Vantage V12. Principala cauză o reprezintă normele de poluare, care sunt din ce în ce mai stricte.

Aston Martin Vantage V12 oferă 700 CP și 753 Nm

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Deoarece motorul este cel mai important detaliu la coupe-ul britanic vom porni prezentarea de sub capotă. Astfel, noul Aston Martin Vantage V12 este propulsat de un V12 twin-turbo de 5,2 litri. Agregatul livrează 700 CP și 753 Nm de cuplu.

Asta înseamnă că bagajul de putere este cu 190 CP și cu 68 Nm mai mult comparativ cu Vantage V8. Surplusul de putere îi permite noului Vantage V12 să realizeze sprintul 0-100 km/h în doar 3,4 secunde și să atingă o viteză de vârf de 322 km/h.

Prin reducerea greutății, coupe-ul se laudă cu un raport putere/greutate de 390 CP/tonă. Asta înseamnă o creștere de 20% față de modelul standard. Pentru a atinge această valoare, mașina a fost echipată cu o serie de componente din fibră de carbon. Este vorba despre capotă, bară de protecție față, aripi față și praguri laterale.

La acestea se adaugă un spoiler posterior din materiale compozite. Sistemul de evacuare dublu montat central este fabricat din oțel inoxidabil și cântărește cu 7,2 kg mai puțin comparativ cu cel de pe versiunea Vantage V8.

Pachetul tehnic este întregit de suspensia adaptivă, bare antiruliu noi și o caroserie cu un grad mai mare de rigiditate. În plus, diferențialul cu alunecare limitată, direcția recalibrată scad masa proprie cu încă 23 kg. La asta contribuie și sistemul de frânare carbon-ceramic, care are etriere cu 6 pistoane și discuri de 410 mm pe față și etriere cu 4 pistoane și discuri de 360 mm pe spate.

Livrările vor demara în al doilea trimestru din 2022

Din punct de vedere estetic, noul Aston Martin Vantage V12 are o grilă frontală cu 25% mai mare față de modelul standard. De asemenea, capota cu aspect de potcoavă este ventilată, iar splitter-ul este proeminent.

Eleronul spate este de dimensiuni generoase și produce o apăsare aerodinamică de 204 kg la viteză maximă. Aspectul exterior este completat de un set de jante de 21 inch. Pentru un aspect mai discret, clienții vor putea comanda mașina fără eleron și cu jante finisate în negru satinat care scad greutatea cu alte 8 kg.

Trecând la interior, regăsim un scaune Sport Plus încălzite și reglabile electric pe 16 direcții, volan sport și ornamente vopsite în negru. În plus, se distinge ecranul de 8 inch pentru sistemul de infotainment, în timp ce pe tunelul median regăsim sigla V12. Plafonul este îmbrăcat în Alcantara.

Pe lista de opționale sunt incluse, între multe altele, un sistem audio premium, ornamente din fibră de carbon, scaune cu carcasă din același material expusă și reglabile electric pe 6 direcții. Totodată, vor fi disponibile și o serie de opțiuni din programul de personalizare „Q by Aston Martin”.

Potrivit oficialilor companiei, toate cele 333 de exemplare care vor fi produse au fost deja rezervate. Primele mașini vor fi livrate în cel de-al doilea trimestru al anului curent.


Sursa foto: Aston Martin


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide