Atelierul auto al Regelui Mihai a fost deschis publicului la Săvârșin

Autor: Cristian Agatie 26 iul. 2021 Știri auto

Atelierul Auto al Regelui Mihai I a fost deschis publicului începând de vineri, 23 iulie. Vizitatorii Domeniului Regal Săvârșin pot vedea acum atelierul, situat în corpul de clădire original, din anii 1940, alături de Parcul Regal, Muzeul Automobilului, Magazinul de suveniruri și Satul Regal.

Intră în Galeria FOTO

După 74 de ani de pribegie, Jeep-urile și întregul atelier au revenit la Săvârșin. Uneltele și piesele originale au fost păstrate în aceeași poziție în care au stat în diversele locații din exil, respectând cu fidelitate locul decis de Regele Mihai.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, Atelierul Auto a fost amenajat în anul 1943, în clădirea aflată în stânga Garajului Regal (actualul Muzeu al Automobilului). Între anii 1956 -1976, atelierul a funcționat la Versoix, în Elveția, la Villa Fantasia, casa pe care Regele Mihai și Regina Ana au închiriat-o la începutul șederii lor în Elveția. La Villa Fantasia nu exista o locație pentru atelier, așadar Regina Ana a construit o magazie de lemn pentru a-și ajuta soțul să organizeze atelierul de reparații auto personal.

Atelierul auto al Regelui Mihai s-a deschis publicului, la Săvârșin. Ce pot vedea vizitatorii

În anii 1976-2004, atelierul a fost mutat într-un spațiu generos și potrivit cu atelierul, la Villa Serena din Versoix, care a fost proprietatea Regelui Mihai timp de 28 de ani. Ulterior, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Aubonne, o comună din Elveția aflată în Cantonul Vaud. Reședința nu permitea construirea unui atelier auto, așadar Regele Mihai a închiriat un spațiu în orașul Morges, unde atelierul a funcționat din 2004 până în 2017.

Clădirea originală a atelierului de la Săvârșin a fost restaurată cu materiale naturale (lemn, cărămidă, țiglă din secolul al XIX-lea, fier și cupru) în luna iunie 2021, de către Fundația Colecția Familiei Regale a României. Angajații fundației au reconstituit atelierul în luna iulie 2021. Domeniul Regal Săvârșin este deschis în lunile iulie, august și septembrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între ora 9.00 și ora 18.00.

Surpriza celor care vizitează Atelierul Auto al Regelui Mihai o constituie șirul de trei documentare TV, prezentate pe tot parcursul zilei, pe ecran, în atelier, avându-l ca subiect pe Regele Mihai și pasiunea sa pentru automobile.

Regele Mihai a fost un pasionat al automobilelor, încă din copilărie. Majestatea Sa a primit la vârsta de 8 ani un Morris din 1927, iar primul autovehicul pe care l-a condus a fost o maşină electrică numită „Red Bug”, în 1927. Apoi a continuat cu Rolls-Royce-ul Regelui Ferdinand, Hispano-Suiza şi alte câteva automobile ale Casei Regale. Două dintre preferatele sale au fost un Mercedes Benz 540K şi un Jaguar SS 100 Supersport.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide