Atenție la modificările făcute mașinii! RAR anunță ce este legal și ce nu

Autor: George Cristea acum 3 luni Știri

Mare atenție la modificările făcute mașinii, multe dintre acestea sunt ilegale. Registrul Auto Român (RAR) anunță ce este legal și ce nu, în contextul în care mulți șoferi și-au montat pereți despărțitori în mașină pentru a se proteja de coronavirus.

Intră în Galeria FOTO

Registrul Auto Român a constatat că mulți șoferi, în special cei care desfășoară transport de persoane prin servicii de taximetrie și ride sharing, au montat în mașină pereți despărțitori pentru a se proteja de coronavirus. Cu toate acestea, nu toate aceste soluții sunt legale, iar unele dintre acestea necesită reomologarea mașinii, cu costuri imense pentru proprietari.

RAR recomandă folosirea unor materiale ușoare, transparente și flexibile ca panouri despărțitoare din interiorul mașinilor. Fixarea panourilor trebuie să se realizeze prin soluții tip Velcro („scai”) sau adezive care să permită demontarea ușoară pentru igienizare.

„RAR înţelege necesitatea unei protecţii adecvate a participanţilor la trafic în această perioadă, atât a conducătorilor auto, cât şi a pasagerilor, motiv pentru care recomandă utilizarea unor soluţii temporare ușoare, dar eficiente în contextul dat, care să respecte următoarele cerințe:

  • Sunt utilizate materiale ușoare, transparente, flexibile;
  • Montajul pe vehicul nu implică utilizarea unui cadru solid;
  • Fixarea se realizează prin mijloace nepermanente (soluții tip Velcro sau adezive) care să permită demontarea facilă în vederea igienizării;
  • Montajul nu trebuie să afecteze integritatea structurală a vehiculului și nici să interfereze cu vreun echipament de siguranță montat de producător, de ex. centuri de siguranță, airbag etc.

Registrul Auto Român a precizat că montajul pe vehicul nu trebuie să implice utilizarea unui cadru solid, nu trebuie să afecteze integritatea structurală a vehiculului şi nici să interfereze cu vreun echipament de siguranţă cum ar fi centuri de siguranţă sau airbag. Suportul tetierelor poate fi totuşi utilizat pentru fixare/susţinere.

Atenție la modificările făcute mașinii! Peretele despărțitor cu cadru solid este ilegal

Pe de altă parte, folosirea unui cadrul solid pentru peretele despărțitor implică reomologarea mașinii pentru a intra în legalitate. Astfel, montarea unor panouri fixe pe autoturisme, în spatele conducătorului auto, are impact asupra mai multor elemente constructive şi implică reverificarea respectării cerinţelor din reglementările aplicabile, cum ar fi instalarea şi ancorarea centurilor de siguranţă, omologarea scaunelor şi absorbţia de energie, proeminenţele interioare, geamurile de securitate, impactul frontal şi lateral, incluzând sistemele airbag din scaune şi cele cortină, încălzirea şi ventilaţia.

„În conformitate cu legislaţia naţională, în situaţia în care configuraţia unui vehicul este modificată în raport cu parametrii avuţi în vedere la omologare, vehiculul se supune reomologării, fiind
necesară refacerea tuturor încercărilor pentru sistemele afectate de modificare”, au explicat specialiștii RAR.â

Mai mult, RAR avertizează că în cazul unor astfel de modificări, mașina ar putea să nu mai poată fi omologată.

„Având în vedere echipamentele uzuale ale vehiculelor de fabricaţie recentă, spre exemplu sistemele airbag cortină, sau dimensiunile interioare ale majorităţii autoturismelor utilizate în regim de taxi în România, montajul unor panouri fixe ar conduce la imposibilitatea obţinerii reomologării. Deloc de neglijat ar fi şi costurile mari implicate de verificările de reomologare şi perioada de timp necesară efectuării testelor respective”, au mai precizat reprezentanţii RAR.

Mașinile modificate nu sunt singurele care nu pot fi înmatriculate în România. Mare atenție și la cele second-hand aduse din străinătate, unele dintre ele nu pot fi înmatriculate legal în România.Comentarii
Inchide