Audi e-tron îşi demonstrează dinamica într-un test drive în savana Namibiei – VIDEO

Autor: Marius Vișan 23 oct. 2018 Știri auto

La testele de manevrabilitate realizate zilele acestea pe „câmpia de sare” şi prin savana Namibiei prototipul Audi e-tron îşi demonstrează din plin abilităţile. La baza manevrabilităţii sale stă noua generaţie a tracţiunii quattro: tracţiunea integrală electrică. Datorită combinaţiei între suspensiile adaptive, centrul de greutate coborât şi motoarele electrice puternice, şoferul SUV-ului electric beneficiază de tracţiune puternică, caracteristici dinamice şi stabilitate pe diferite suprafeţe de rulare.

Suprafaţa sa dură şi poroasă, cu zgură fină, oferă un coeficient redus de frecare, deci condiţii optime pentru a testa prototipul Audi e-tron în drifturi controlate, precum şi pentru a simţi acceleraţia cu reacţie extrem de rapidă, combinată cu o tracţiune extraordinară. La baza manevrabilităţii extraordinare stau tracţiunea integrală electrică şi numeroasele sisteme de suspensie, interconectate într-o manieră ingenioasă.

Printre acestea se numără sistemul electronic de control al stabilităţii (ESC), sistemul de selectare a modului de condus Audi drive select şi suspensia pneumatică inclusă în dotarea standard. Pe teren dificil, suspensia ridică garda la sol a modelului Audi e-tron cu 50 de milimetri, şoferul trebuind doar să acţioneze un buton pentru a ridica pneumatic caroseria. Totodată, sistemul ESC optimizează tracţiunea şi controlul frânelor şi accentuează efectul diferenţialului blocabil electronic, pentru un transfer optim al cuplului şi al puterii de propulsie. Astfel, SUV-ul electric face faţă fără efort chiar şi acestui sol salin, precum şi savanei africane.

Cele două motoare electrice asigură sursa de putere ideală pentru sistemul electric de tracţiune quattro ultra-rapid şi de înaltă precizie. În modul boost, motoarele generează 300 kW şi un cuplu maxim de 664 Nm. Eficienţa managementului termic joacă un rol determinant pentru aceste performanţe, deoarece permite asigurarea acestora chiar şi în situaţiile în care componentele sistemului de propulsie sunt supuse unor sarcini ridicate. Rezultatul: manevrabilitate extraordinar de dinamică şi experienţe remarcabile la volan, indiferent de condiţii.

Sistemul quattro electric îmbină eficienţa specifică tracţiunii pe o singură punte cu caracteristicile dinamice şi tracţiunea avantajoasă specifice sistemelor 4×4. Sistemul electric reglează continuu şi variabil cuplul, asigurând distribuţia ideală a cestuia între cele două punţi. De asemenea, sistemul atinge noi niveluri de variabilitate, dinamism şi precizie. Astfel, este nevoie de doar aproximativ 30 de milisecunde pentru ca sistemul să detecteze condiţiile în care se deplasează maşina şi să activeze motoarele electrice.

Este mult mai puţin decât timpul necesar tehnologiei quattro obişnuite. Motivul constă în faptul că la tracţiunea integrală electrică, nu este acţionat un cuplaj mecanic, ci pur şi simplu este distribuită electricitatea. Pentru aceasta, este nevoie de numai o fracţiune de secundă. Dar, chiar şi la schimbări bruşte ale coeficientului de frecare şi în condiţii extreme de deplasare, performanţele quattro sunt garantate.

Producţia de masă a început în septembrie, iar maşina va fi disponibilă pe piaţa românească începând cu prima parte a anului viitor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide