Audi folosește inteligența artificială în producția caroseriilor de automobile

Autor: Marius Vișan 11 ian. 2022 Știri auto

Proiectul pilot ce se desfășoară la fabrica Audi din Neckarsulm face uz de inteligența artificială (AI) pentru a controla calitatea sudurilor prin puncte în producția de mare volum.

Soluția este dezvoltată împreună cu Siemens și Amazon Web Services, ca partea a proiectului Industrial Cloud al Grupului Volkswagen și va fi apoi implementată și la alte unități de producție ale companiei.

Este nevoie de circa 5.300 de puncte de sudură pentru a îmbina componentele ce formează caroseria unui Audi A6. Până acum, angajații din producție foloseau ultrasunetele pentru a monitoriza manual calitatea sudurilor de tip WPS, în procedurile aleatorii de analiză. Dar în prezent, la unitatea din Neckarsulm se testează o modalitate nouă de analizare a calității sudurilor prin puncte. Ca parte a proiectului pilot WPS Analytics, echipa condusă de Mathias Mayer și Andreas Rieker folosește inteligența artificială pentru a detecta automat și în timp real eventualele erori de calitate.

Algoritmul de la baza sistemului, interfața sa grafică destinată utilizatorilor și o aplicație pentru analizarea și mai detaliată a calității sunt testate acum într-un proiect pilot de analiză a calității în producția caroseriilor modelelor Audi A6/A7 la fabrica din Neckarsulm.

Scopul proiectului este ca algoritmul să evalueze aproape 100% dintre punctele de sudură efectuate în producția caroseriilor viitorului. Viziunea pe termen lung este ca pe viitor calitatea proceselor de sudură să poată fi controlată automat și să poată fi optimizată continuu.

Este planificată implementarea soluției la nivelul întregului Grup Volkswagen

Audi preia avangarda în concern, dezvoltând această soluția promițătoare ca parte a proiectului Industrial Cloud al Grupului Volkswagen. Sistemul cumulează datele din producția fabricilor Grupului din întreaga lume, într-o singură platformă digitală foarte puternică. Obiectivul principal este de a crește eficiența și de a reduce costurile. Fiecare unitate de fabricație conectată poate descărca astfel aplicații pentru mașinile, uneltele și sistemele sale direct din Idustrial Cloud (asemeni unui app-store), pentru a-și putea produce astfel produsele în manieră și mai eficientă.

După ce algoritmul și dashboard-ul WPS Analytics vor fi lansate cu succes în Neckarsulm, aceste inovații utile vor fi implementate și în numeroase alte fabrici din Grup. Au fost deja obținute și primele sinergii, având în vedere că și colegii de la fabrica Volkswagen din Emden fac uz de optimizarea pe bază de algoritmi pentru sudurile prin puncte, iar ceea ce se învață nou din ambele proiecte curge totul în Industrial Cloud, informațiile fiind disponibile tuturor unităților de producție ale Grupului.

O altă aplicație ce folosește algoritmii pentru eficientizarea proceselor din producția Audi este în plan pentru implementarea la începutul anului în producția de serie a unităților de presare din Ingolstadt. În acest caz, inteligența artificială va fi folosită pentru a detecta abateri de calitate precum micile fisuri în caroseria automobilelor.

Și acest proiect servește drept proiect pilot pentru Automotive Initiative 2025 (AI25). Obiectivul final al mărcii Audi este de a crește prin digitalizare flexibilitatea și eficiența producției și a logisticii. Tehnologiile inovatoare ajută deja angajații și îi degrevează de anumite eforturi fizice mari și de sarcini monotone.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Audi


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide