Audi va demara o amplă acțiune de curățare a sectorului românesc de Dunăre

Autor: Mihai Morcovescu 05 mart. 2022 Știri auto
Audi va demara o amplă acțiune de curățare a sectorului românesc de Dunăre

Fundația Audi pentru protecția mediului va demara la 22 aprilie o amplă acțiune de colectare a deșeurilor de pe sectorul românesc al Dunării. Germanii vor fi sprijiniți în demersul lor de fundația Ferry Porsche, producătorul de cosmetice Babor Beauty Group și de startup-ul Everwave.

Misiunea de curățare va începe în preajma Zilei Pământului

În preajma Zilei Pământului (22 aprilie) va fi lansată către România ambarcațiunea de colectare a deșeurilor „Everwave CollectiX”. Aceasta aparține startup-ului pentru protecția mediului Everwave. În total, va colecta deșeuri timp de cinci săptămâni în România.

Ambarcațiunea este echipată cu o bandă transportoare și cu senzori inteligenți. Aceasta va aduna informații despre cantitatea, tipul și compoziția gunoiului de pe Dunăre. Pe baza acestor date vor putea fi dezvoltate soluții pe termen lung și concepte de prevenire a formării depozitelor de deșeuri în regiune. Everwave CollectiX va colecta deșeuri din plastic și alte materiale din Dunăre și din afluenții săi.

Cei de la Audi scriu că „al doilea fluviu ca lungime din Europa își parcurge drumul din Germania până în România. Aici se varsă în Marea Neagră. Dunărea se numără printre cele mai poluate ape de pe continentul european. Astfel, este afectată și apa mării deoarece o mare parte din deșeuri ajunge în oceane aduse fiind de apele curgătoare”.

„Apa este o resursă esențială. Viitorul nostru va putea fi locuibil doar dacă protejăm permanent și durabil apa potabilă”, este de părere Rüdiger Recknagel, directorul Audi Environmental Foundation.

Acesta spune că fiecare dintre partenerii implicați își aduce propria contribuție la protecția mediului. „Datorită colaborării noastre am reușit să dublăm timpul de funcționare al ambarcațiunii în acest an față de anul precedent. Asta arată în mod clar că munca în echipă este cheia succesului”.

În 2021 au fost colectate 3,2 tone de deșeuri din plastic

Pe lângă acțiunea de curățare a Dunării, entitățile implicate în proiect organizează diverse cursuri de educație și de informare pentru copii. De asemenea, se vor desfășura și activități de colectare a deșeurilor de pe uscat.

Anul trecut, în urma acțiunii celor patru parteneri, au fost colectate peste 3,2 tone de plastic din sectorul sârbesc al Dunării. Această cantitate este echivalentul a 110.340 de sticle din plastic la un litru.

An de an, peste 11 milioane de tone de plastic ajung în oceane, mare parte dintre acestea ajungând prin intermediul apelor curgătoare. Dacă această tendință continuă, acumulările anuale de plastic în mare s-ar putea tripla până în anul 2040.

Sursa: Audi

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide