Autobuzele turceşti cumpărate de Firea sunt pline de neconformităţi. Iată 5 dintre ele

Autor: Marius Vișan 16 mart. 2018 Știri auto
Autobuzele turceşti cumpărate de Firea sunt pline de neconformităţi. Iată 5 dintre ele

Companiile Mercedes şi Karsan au contestat licitaţia Primăriei Generale pentru achiziţionarea a 400 de autobuze, în urma căreia a fost declarată câştigătoare compania turcească Orokar. Gabriela Firea declară către trebuie schimbată legislaţia achiziţiilor publice.

Ce acuză Mercedes. De ce este neconformă oferta Otokar

  • unităţile din gama de 10 metri şi 18 metri lungime au cu până la 30 de centimetri mai mult decât maximul admis
  • autobuzele M3 nu sunt omologate CE pentru lungimile maxime admise
  • uşile se deschid cu 10 centimetri mai puţin decât minimul cerut
  • unitatea care asigură service-ul nu este autorizată pentru clasa M3. Autobuzele nici nu încap în service căci lăţimea uşilor este mai mică decât cea a autobuzului. Lifturile de ridicare au o putere de doar 3 tone faţă de cele 11 tone ale unui autobuz
  • autobuzele nu sunt certificate CEE ONU R66 privind rezistenţa în trafic la şocuri şi vibraţii, scrie Digi24

Nemulţumiţi de rezultatul licitaţiei, reprezentanţii Mercedes şi Krasan au depus o contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). La licitaţia organizată de PMB s-a stabilit că turcii de la asocierea Otokar Europe S.A. – Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. vor livra către RATB 400 de autobuze Euro 6. Preţul unui autobuz va fi de 250.000 de euro plus TVA.

„Este păcat că, din cauza acestor contestaţii, bucureştenii nu beneficiază în cel mai scurt timp de un transport public modern, la standarde europene, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Primăria Capitalei. Contestarea unor licitaţii importante nu reprezintă un caz singular, mai ales că sunt avocaţi care, urmărind câştiguri substanţiale, îşi îndeamnă clienţii să conteste licitaţiile, în detrimentul clar al cetăţenilor care au nevoie de un transport public civilizat”, a declarat, joi, primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit edilului, preţul de 250.000 de euro pentru un autobuz turcesc ar fi unul mediu.

„Facem precizarea că preţul comunicat de Municipalitate, adică 250.000 euro per bucată, reprezintă un preţ mediu, acesta variind în funcţie de dimensiunile acestora”, a mai preciza edilul Capitalei.

Gabriela Firea susţine că va solicita schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte achiziţiile publice.

„Voi solicita modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice, în sensul responsabilizării celor care depun contestaţii, pentru că actuala legislaţie le permite unor contestatari „de profesie”, să acţioneze contra interesului cetăţenilor prin întârzierea sau chiar suspendarea unor proceduri esenţiale şi să prejudicieze, nefondat, imaginea Municipalitatii”, a mai declarat primarul general.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide