Automobile Dacia primeşte un ajutor de stat de 115 milioane de lei pentru proiecte de investiţii

Autor: Roxana Rosu 10 dec. 2018 Știri auto
Automobile Dacia primeşte un ajutor de stat de 115 milioane de lei pentru proiecte de investiţii

Ministerul Finanţelor a semnat cinci acorduri de finanţare pentru acordarea de ajutor de stat în valoare totală de aproape 360 milioane lei companiilor Automobile Dacia, Swoboda Sibiu, Sogefi Suspensions Eastern Europe, Omnia Europe şi Martur Automotive Seating And Interiors.

Proiectele de investiţii finanţate au o valoare totală de 1 miliard lei şi urmează să creeze 1.272 noi locuri de muncă. Ele vor contribui cu 418,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele şi impozitele suplimentare plătite.

În cazul Automobile Dacia, investiţiile vizează extinderea capacităţii de producţie pentru a răspunde cererii în creştere a pieţei de autovehicule, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 115,8 milioane de lei.

Swoboda Sibiu va investi în extinderea capacităţii de producţie pentru senzori în industria auto, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 17 milioane de lei.

Sogefi are în vedere construcţia unei fabrici pentru producerea de componente pentru sistemul de suspensii auto, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 104 milioane de lei

Omnia Europe va face o  investiţie de tip greenfield pentru producţia de amidon, maltodextrină, gluten, gluten furajer şi germeni de porumb, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 80,5 milioane de lei

Martur vrea să îşi extindă fabrica pentru a produce componente scaune auto şi scaune auto asamblate, iar valoarea ajutorului de stat aprobat este de 41,3 milioane de lei.

Primele acorduri de finanţare au fost semnate în noiembrie, cei nouă beneficiari fiind trei companii din grupul Teraplast (Dorel Goia), firmele Therme Nord Bucureşti şi Jaeggi Industries, pro­ducătorul Borsec (Octavian Creţu şi Nicolae Palfi) – grupul Romaqua, dar si Uni­versal Alloy Corporation, MG Tec In­dus­tries (Vasile Hăşmăşan) şi Sto­nevault SRL (familia Floria) din Baia Mare. Cele nouă proiecte au o valoare totală de 1,3 mld. lei, pentru finanţarea cărora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 mil. lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei. 

„Cele 14 acorduri aprobate în acest an sunt o dovadă clară a sprijinului pe care Guvernul României îl acordă investiţiilor cu impact major în economie. Proiectele de mare anvergură vor genera peste 3.200 de locuri de muncă, iar valoarea contribuţiei la bugetul de stat va depăşi 933 de milioane de lei”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice.

MFP a  suplimentat cu peste 1 miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat, în cadrul celei de a doua rectificări bugetare din acest an. Astfel, bugetul total în 2018 alocat schemei de ajutor de stat a depăşit 1,6 miliarde de lei.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult
Ziarul Financiar
Ziarul Financiar

Comentarii
Inchide