Autoritățile au amânat pentru a doua oară plafonarea prețurilor RCA

Autor: Bogdan Bârliga 30 mart. 2023 Știri auto

Proiectul de hotărâre de Guvern privind limitarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern de ieri, a fost amânat pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni. Este al doilea proiect depus de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în doar câteva zile.

Prețurile polițelor de asigurare auto obligatorii RCA au crescut spectaculos după ce ASF a cerut retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins.

Plafonarea prețurilor RCA e tot mai greu de realizat

Pe 7 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru polițele de asigurare RCA și cifrele indică o creștere de peste o treime în cazul persoanelor fizice. Situația este și mai neplăcută în unele cazuri pentru că pentru unii șoferi tarifele de referință vor fi crescute și cu 40%. Noile tarife de referință pentru asigurările RCA sunt un reper pentru șoferi și cifrele publicate în luna februarie de ASF indică chiar și creșteri de peste 40%, comparativ cu tarifele de referință din luna august ori februarie 2022.

Între timp Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins și de aici lucurile au început să se complice. Aproximativ 3 milioane de șoferi au asigurări RCA emise de Euroins și tarifele de referință stabilite anterior nu ar mai fi fost valabile în acest caz.

Pe 20 martie ASF a propus pentru prima dată plafonarea tarifelor RCA și a transmis către Ministerul de Finanțe acestă propunere. Conform acestui proiect autoritatea de reglementare propunea practicarea pentru o perioadă de 6 luni a tarifelor de primă RCA din martie 2022. Dar în data de 24 martie ASF a decis să retragă această propunere după ce a provocat dezbateri aprinse inclusiv în rândul reprezentaților asiguratorilor.

Acum două zile Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect de HG privind plafonarea tarifelor de primă maxime pentru asigurările auto obligatorii RCA. Noul act normativ prevede îngheţarea prețurilor la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni. Dar nici acest proiect nu a reușit să treacă după ședința de guvern de ieri și nu a fost comunicată o nouă dată pentru stabilirea noilor tarife RCA.

„În momentul de față ce se întâmplă pe RCA neliniștește foarte mulți cetățeni. Pentru mulți dintre români, inclusiv pentru noi, este greu de înțeles, ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă atât de scurtă de timp când 2 societăți de asigurări au intrat în insolvență sau au dat faliment” a declarat premierul Nicolae Ciucă la ședința Executivului desfășurată ieri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide