Autostrada A10 Alba Iulia – Aiud are întârzieri mari

Autor: Promotor 05 mart. 2021 Știri auto

Autostrada A10 Alba Iulia – Aiud, care ar fi trebuit finalizată anul acesta, are întârzieri mari. În aceste condiții, perspectiva ca pe acest sector să se poată circula în 2021 este tot mai puțin probabilă.

Intră în Galeria FOTO

Asociația Pro Infrastructură a realizat joi o filmare pe lotul 2 al autostrăzii A10 Alba Iulia – Aiud, care arată că ritmul lucrărilor a încetinit semnificativ. Reprezentanții API și-au arătat dezamăgirea într-o postare pe Facebook, deplângând o „agravare bruscă” a situației de pe șantier.

„Concluziile trase la fața locului nu sunt doar dezamăgitoare, ci de-a dreptul îngrijorătoare. Ritmul de lucru al companiei Aktor este cel puțin descurajant. După ce în ultimele luni se părea că lucrurile reveniseră la un nivel ce ne dădea speranțe, situația s-a agravat brusc în ultima săptămână”, se arată în postare.

Aktor are întârzieri mari pe autostrada A10 Alba Iulia – Aiud

Conform detaliilor aflate de echipa API din teren, problemele financiare ale companiei Aktor (cauzate de conflictele interne dintre acționarii principali ai companiei-mamă ELLAKTOR din Grecia) s-au reflectat direct și rapid asupra șantierului din România.

„De exemplu, cantitatea de motorină disponibilă pentru ziua de ieri pe șantier pentru utilaje și echipamente a fost de numai 4.000 litri. Adică suficientă pentru cel mult 20 de autobasculante și câteva excavatoare/buldozere, raportat la un lot cu lungimea de 24,25 de km”, mai spun cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Stadiul fizic al șantierului se apropie de 80% și nu mai există blocaje birocratice semnificative. Ultimul termen asumat de constructor pentru finalizarea acestui tronson este 25.06.2021, dar este unul complet nerealist. Ținând cont de volumul și complexitatea lucrărilor care au mai rămas de executat, perspectiva ca pe acest lot să se poată circula până la sfârșitul anului 2021 este tot mai puțin probabilă.

API solicită CNAIR să reacționeze la indolența constructorului care a prezentat până acum peste 25 de revizii ale programului de finalizare, bineînțeles toate nerealiste, mincinoase, ultima dată de predare propusă fiind 25.06.2021.

Autostrada A10 leagă Sebeș de Turda, în prezent fiind finalizate tronsoanele Sebeș – Alba Iulia Nord (15 kilometri) și Aiud Sud – Turda (28,7 km, din care aproximativ 4 km, între nod Aiud și limita cu lotul 2, nu pot fi folosiți).

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide