Autostrada România-Grecia. Pe unde va trece drumul și în câți ani va fi gata

Autor: Radu Țuțulan 08 nov. 2023 Știri auto

Autostrada România-Grecia, un proiect uriaș pentru care vor fi alocate garanții de 6 miliarde de euro, ar urma să fie construită în următorii ani și va străbate zonele de coastă ale Mării Negre.

Prim-miniștrii României, Greciei și Bulgariei au semnat, în octombrie, o declarație comună.

Cei trei lideri de Guvern și-au dat acordul pentru realizarea unui proiect uriaș de infrastructură rutieră, scrie eureporter.co.

În următorii ani ar urma să fie construită autostrada România-Grecia, care va tranzita și Bulgaria.

Autostrada România-Grecia

Autostrada România-Grecia ar urma să lege municipiul Constanța de orașul grecesc Kavala.

Drumul de mare viteză va conecta, totodată, și principalele stațiuni de pe litoralul din Bulgaria.

De asemenea, ar urma să fie amenajată și o infrastructură feroviară de mare viteză între România și Grecia.

În declarația comună semnată de premierii Marcel Ciolacu, Nikolai Denkov și Kyriakos Mitsotakis se arată că cele trei state își propun, printre altele:

  • construirea unei infrastructuri intermodale transfrontaliere peste Dunăre
  • poduri noi la Giurgiu-Ruse și alte locații
  • creșterea capacităților porturilor Constanța și Sulina
  • asigurarea navigabilității pe tot parcursul anului pe fluviul Dunărea.

Când va fi gata autostrada România-Bulgaria-Grecia

După semnarea declarației comune, autoritățile din România, Bulgaria și Grecia trebuie să identifice resursele financiare pentru acest proiect. Ministrul bulgar al Finanțelor a declarat, recent, că în cel mult 5 ani consideră că autostrada va fi gata.

Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând posibil și, indiferent de situație, proiectul să fie finalizat în 5 ani”, a declarat Ministrul de Finanțe al Bulgariei, Assen Vassilev, citat de hellas.postsen.com.

În ceea ce privește finanțarea autostrăzii, Assen Vassilev a spus că banii sunt deja disponibili. Dar țara sa va cere alocarea de fonduri și din partea Uniunii Europene.

Ministrul bulgar a explicat că astăzi este nevoie de o nouă conexiune de-a lungul axei nord-sud spre Mediterană. De aceea, Bulgaria a alocat deja un buget de 6 miliarde de euro pentru acest coridor. Iar procesul de selecție a firmelor care să realizeze acest proiect a început deja.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide