Avalanșa de la cabana Capra: proprietarii mașinilor asigurate CASCO vor fi despăgubiți

Autor: Bogdan Bârliga 06 mart. 2023 Știri auto

Două avalanșe de mari dimensiuni s-au produs într-o noapte din luna februarie în zona Capra din județul Argeș și mai multe mașini au fost acoperite de zăpadă. Turiștii aflați în zonă au fost evacuați, dar mai multe autoturisme aflate într-o parcare de lângă Cabana Capra au fost acoperite complet de avalanșă.

În teorie drumul de acces către cabană era oficial închis, tocmai din cauza pericolului și zone era marcată cu o barieră mobilă, se arată într-un material publicat de gandul.info. Legea nu permite instalarea unei bariere fixe ca să nu se îngrădească astfel accesul la proprietăți private. De altfel, în zonă este și un refugiu Salvamont, dar și o exploatare forestieră. Din acest motiv în spațiul public au apărut o serie de întrebări legate de modul în care companiile de asigurări trebuie să raporteze în astfel de incidente.

Turiștii au declarat autorităților că nu știau că drumul este închis, că la momentul la care au făcut rezervările li s-au dat asigurări că există acces, că drumul este curățat și pot ajunge la cabană în siguranță. După incident autoritățile au deschis un dosar penal și nu era clar dacă cei cu asigurări CASCO vor primi despăgubiri dacă se demonstrează că au încălcat legea.

ASF susține că plata se poate face în anumite condiții

„Dacă situația descrisă (acces pe un drum închis circulației publice) nu este la excluderi speciale sau dacă nu se încadrează la o altă excludere generală, asigurătorul va fi obligat să acopere daunele” susține Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) într-un răspuns acordat hotnews.ro. Totul depinde de riscurile acoperite prevăzute în contract și de excluderi, iar o precizare asupra acoperirii sau respingerii daunelor nu poate fi făcută decât după ce se analizează contractele de asigurare CASCO, se mai arată în răspunsul ASF.

Practic un proprietar cu o mașină avariată într-un astfel de incident poate primi despăgubiri pentru daunele înregistrate de autoturism doar dacă are o poliță de asigurare CASCO unde sunt prevăzute și aceste situații. Într-un răspuns pentru hotnews.ro societatea Allianz-Țiriac Asigurări susține că asigurările sale auto pot acoperi și astfel de situații, iar cei de la Omniasig VIG susțin că o „poliță CASCO oferă acoperire standard pentru evenimente produse în timpul utilizării vehiculului pe drumurile publice” și în acest caz ar fi nevoie de o primă suplimentare pentru despăgubiri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide