Avans rapid pentru mașinile electrice, dieselul pierde teren

Autor: George Cristea 15 oct. 2020 Știri auto

Ultimele date publicate de APIA la nivelul lunii septembrie indică un avans rapid pentru mașinile electrice, în timp ce dieselul pierde teren în fața celorlalte variante de motorizare.

Intră în Galeria FOTO

Piața auto din România a scăzut semnificativ în primele nouă luni ale acestui an, după cum indică cifrele date publicității de Asociația Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA). Față de aceeași perioadă a anului trecut, în 2020 s-a vândut cu 32,3% mai puține mașini. În ciuda acestui trend negativ, automobilele electrice au continuat să crească în popularitate.

Avans rapid pentru mașinile electrice

Autoturismelor electrice 100%, cele hibride plug-in şi hibride (în afară de cele mild-hybrid) înregistrează un volum în creştere cu 8,6% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2019. Pe subcategorii, vânzările de autoturisme full electrice au crescut 40,8%, în timp ce maşinile hibride plug-in înregistrează un salt de 141,3%. Pe de altă parte, mașinile hibride (fără mild hybrid) au înregistrat vânzări mai mici cu 8,2%.

Cele mai populare mărci de automobile „verzi” – electrice și hibride plug-in – care beneficiază de stimulente prin programul Rabla Plus au fost, în primele nouă luni, Renault (360 de unități), Skoda (329 de unități), Volkswagen (204 unități), Hyundai (186 de unități) și BMW (170 de unități).

Dieselul pierde teren

În luna septembrie a acestui an, ponderea autoturismelor diesel rămâne la un nivel redus (21,2%) în totalul vânzărilor. Pe întreaga perioadă ianuarie-septembrie 2020, acestea înregistrează însă o creştere a cotei de piaţă, respectiv 27%, comparativ cu 26%, cât se înregistra în 2019.

Nici autoturismele pe benzină nu stau prea bine în tabloul general. În condițiile în care vânzările au fost afectate de pandemie, mașinile pe benzină consemnează o scădere a cotei de piață de 3,3 puncte procentuale pe ansamblul primelor nouă luni ale anului 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Chiar și așa, mașinile cu motoare pe benzină au cea mai mare pondere în piaţă, respectiv 66,6% din totalul vânzărilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide