Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost donat Muzeului Aviației Române

Autor: Cristian Agatie 28 iul. 2021 Știri auto

Avionul lui Nicolae Ceaușescu, adjudecat recent la o licitație pentru suma de 120.000 de euro, a fost donat Muzeului Aviației Române. Avionul a fost clasat ca bun cultural mobil de tezaur naţional de Ministerul Culturii, astfel că nu poate deveni operațional.

Intră în Galeria FOTO

Primul şi singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Avionul fusese cumpărat la licitaţie de un colecţionar, pasionat de tehnică, în cadrul evenimentului organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark – Licitaţia de Eleganţă din 27 mai. Proprietarul, cetăţeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Prin actul de donaţie, adjudecatarul îşi exprimă intenţia de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecţie a avut loc pe platforma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezenţa reprezentanţilor Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, membrilor Casei de Licitaţii A10 by Artmark, dar şi a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul lui Nicolae Ceaușescu a fost donat Muzeului Aviației Române. Cât l-a costat gestul pe colecționarul american care îl cumpărase

Avionul prezidenţial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu, s-a înscris în Top 10 cele mai bine vândute public, în licitaţie, loturi de artă sau obiecte de colecţie pe piaţa internă în semestrul I al anului 2021. Piesa de colecţie a fost adjudecată în luna mai, în cadrul Licitaţiei de Eleganţă pentru 120.000 de euro.

Având în vedere că avionul, clasat ca bun cultural mobil de tezaur naţional de Ministerul Culturii, nu poate deveni operațional, Statul Major al Forţelor Aeriene va asigura măsurile necesare în vederea preluării, întreţinerii şi conservării aeronavei”, se arată într-un mesaj al Forțelor Aeriene Române.

Avionul folosit de Nicolae Ceaușescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul și singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa., iar un an mai târziu a fost și zborul inaugural cu pasageri pe ruta București-Timișoara.

Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacție, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina și Turbomecanica, sub licență Rolls Royce.

Ulterior, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu între 1986 și 1989. Aparatul de zbor va fi scos la licitație pe 27 mai, prețul de pornire fiind 25.000 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide