Bravo lui Ionuţ Budişteanu, românul premiat pentru ideea maşinii autonome low-cost!

Autor: Oraan Mărculescu 27 mai 2013 Știri auto
Bravo lui Ionuţ Budişteanu, românul premiat pentru ideea maşinii autonome low-cost!

Deşi pare exagerat, Ionuţ Budişteanu e un competitor pentru cei de la… Google. De ce spun asta? Deoarece ”Google-car” este principalul proiect de maşină autonomă care a făcut vâlvă până acum.

Un proiect în care s-au investit zeci de milioane de dolari şi minţile multor cercetători, în timp ce Ionuţ Budişteanu a reuşit cu, evident, mult mai puţine resurse să gândească un soft care ar putea face mult mai accesibilă ideea de maşină autonomă.

Tânărul român a conceput un soft mult mai ieftin decât sistemul folosit de cei de la Google. Softul lui Ionuţ procesează cu o foarte mare acurateţe imaginile de la o cameră webcam (!), precum şi informaţiile de la un mini-radar, putându-se astfel distinge obiecte de diverse dimensiuni, de la case şi maşini până la indicatoare şi mingi de fotbal, de exemplu.

Budişteanu a rulat 50 de simulări folosindu-şi sistemul, iar în 47 dintre ele nu a intervenit nici o problemă, ceea ce, în opinia specialiştilor, este un rezultat extraordinar având în vedere că vorbim de invenţia unui liceean.

Practic, dacă sistemul conceput de Google costă aproape 100.000 de dolari în momentul actual (din care doar radarul 3D de înaltă rezoluţie costă 75.000 USD), Ionut Budişteanu afirmă că ideea sa nu ar trebui să coste mai mult de 4.000 USD, sumă care ar putea scădea la mai puţin de jumătate prin implementarea în serie mare pe maşini.

Prin urmare, juriul competiţiei Intel i-a acordat liceeanului român marele premiu de 75.000 USD. În plus, Ionuţ Budişteanu va fi sponsorizat de o companie românească pentru a începte lucrul la un prototip funcţional chiar în această vară.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide