Bruxelles interzice circulația mașinilor pe benzină din 2035

Autor: ProMotor 03 nov. 2019 Știri auto
Bruxelles interzice circulația mașinilor pe benzină din 2035

Bruxelles este ultima capitală care a anunțat interzicerea completă circulației mașinilor cu motoare termice. Măsura face parte din planul climatic al capitalei Belgiei și propune interzicerea circulației mașinilor cu motoare diesel din 2030, urmând ca din 2035 să primească interdicție și cele cu motoare pe benzină.

Anterior, municipalitatea Bruxelles-ului a instituit o „zonă de emisii scăzute” (LEZ) în care a accesul se face pe baza plății unei taxe. În același timp, a început interdicția de circulație pentru cele mai poluante mașini diesel și pe benzină, pentru ca din 2025 să mai poată circula numai mașinile cu motoare Euro 6.

Municipalitatea intenționează să adauge la această listă și motocicletele, acestea circulând în prezent fără restricții. Începând din 2022, cele mai poluante motociclete vor fi și ele afectate de interdicția de circulație în capitala Belgiei.

Pe lângă zona LEZ, municipalitatea are în vedere rerestituirea unei zone ZEZ (Zero Emission Zone) în centrul orașului, unde condițiile de acces vor fi și mai stricte. Pentru această zonă, interdicția totală de circulație pentru mașinile diesel și pe benzină va interveni mult mai devreme decât 2030.

În prezent, posesorii de vehicule cu motoare poluante pot conduce mașinile în zona LEZ din Bruxelles după achiziționarea unui „permis de o zi”. Acesta poate fi emis doar de opt ori pe an pentru fiecare vehicul.

Bruxelles nu este singurul oraș în care accesul mașinilor cu motoare termice va fi restricționat în viitorul apropiat. În special mașinile cu motoare diesel au început deja să aibă dificultăți în a accesa zonele centrale ale marilor metropole din Europa.

Pe de altă parte, există voci care cer interzicerea circulației mașinilor cu motoare termice la nivel european, Danemarca fiind purtătoarea de drapel a unui grup de 10 state care cer o astfel de interdicție. Este puțin probabil că un astfel de apel va rezulta într-o interdicție la nivelul Uniunii, având în vedere că Franța și Germania, două state-cheie ale UE, ar fi cele mai afectate în cazul unei astfel de hotărâri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Pixabay.com



Comentarii
Inchide